Na današnji dan
2009
Lamb Of God izdajo peti album Wrath
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

26. 9. 2019
Abbath - Outstrider
Season of Mist, 2019

Abbath v drugo. Kaj je tokrat drugače? Marsikaj. Med drugim tudi to, da je glasbenik v studiu ostal brez – poleg sebe seveda – najprepoznavnejšega člana Kinga. Baje zato, ker se nista strinjala okoli »religije«. Band je torej zapustil član, ki predhodno s tem nikoli (?) ni nastopal v živo – vsaj na turneji, ko se je Abbathova karavana lani ustavila v Ljubljani, ga ni bilo zraven. Posledica: jokanje, ki je dvignilo nekaj prahu ob promociji albuma, kar je bilo v današnjem (black) metal cirkusu morebiti tudi povsem načrtovano. Tako, pa sem proizvedel dovoljšno dozo nepreverjenih informacij za to leto.

Gremo dalje z glasbo, ki jo najlaže opišem kot »blackmetalsko zabavo v Abbathovem slogu« (vir: Paranoid, recenzija Abbath – Abbath). Abbathu se je sicer uspelo nekoliko oddaljiti od svojega nekdanjega nesmrtnega delodajalca, toda albumu Outstrider se še zmeraj sliši, da je Abbath pol življenja deloval, dejansko poosebljal to, kar so Immortal bili. Tisti drugi del, ki pa ne spominja toliko na Immortal, ki dejansko prevladuje, pa spominja na vikinško rokerske melodije, ki spominjajo na ene in edine Bathory oziroma na viže, ki jih je Abbath predhodno kot solist izdal pod imenom I na albumu Between Two Worlds. Nekoliko bolj heavymetalsko melodična protiutež, ki prinese marsikatero kitarsko solažo, poskrbi za to, da je potovanje z Outstrider zelo pestro in razgibano, vrhunec melodike, zapomljivosti in čustvenosti pa plošček po mojem mnenju v tem oziru ponudi z naslovnim komadom. Outstrider je dejansko edini komad, ki me je presenetil in navdušil, saj v svojem srednjem tempu za razliko od marsikaterega drugega komada na albumu izžareva dosti več energije in namesto pasivnega poslušanja pri poslušalcu na plano zvabi ravno tista odločilna čustva, od katerih je odvisno, ali nek komad oziroma album prepriča ali ne.

Žal slišim na aktualnem Abbathovem celovečercu bolj malo takšnih trenutkov. Osebno me Outstrider ne gane kaj dosti, čeprav dajejo številni melodični momenti več kot dovolj priložnosti za to. Po drugi strani pa me tudi agresivnejši deli ne premaknejo, saj mi zvenijo preveč »sprano«, da bi me pravilno nagovorili. Zagotovo pa vsebuje album dosti riffov, ki znajo predvsem v živo ob pravem ozvočenju poskrbeti za tisti pravi headbangerski filing, ki pa mi ga plošček v tej obliki žal ne nudi. Za moj okus je izginila žmohtnost, ki je je bilo nekoč več kot dovolj pri Abbathu oziroma njegovem delovanju v Immortal, kar pa niti priredba Pace 'Till Death (Bathory) na koncu albuma ne popravi.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 2. 2020
Ihsahn - Telemark (EP)
Recenzija
13. 2. 2020
Karg - Traktat
Recenzija
12. 2. 2020
Leprous - Pitfalls
Recenzija
11. 2. 2020
Chains - Sonic Sabbath
Recenzija
6. 2. 2020
Alcest - Spiritual Instinct
Recenzija
5. 2. 2020
Lindemann - F & M
Recenzija
30. 1. 2020
Minenwerfer - Alpenpässe
Recenzija
17. 1. 2020
Týr - Hel
KONCERTI & FESTIVALI
23. 2. 2020
Duel, Mindcrawler
Backstage, München, Nemčija
24. 2. 2020
Inhepsie, Core System
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
25. 2. 2020
The Dead-End Alley Band, Sunstain
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
25. 2. 2020
Papa Roach, Hollywood Undead
Gasometer, Dunaj, Avstrija
27. 2. 2020
Turia, Iffernet
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
28. 2. 2020
Lipstikk & Leathür: Broken Arrow, Tomcat, Street Creeps
Klub Jedro, Medvode