RECENZIJE

18. 2. 2019
1914 - The Blind Leading the Blind
Archaic Sound, 2018

Veliko metalskih bandov, od Slayer do Marduk, piše besedila o drugi svetovni vojni. Mnogo manj se jih loti brezsmiselne grozote prve svetovne vojne. In tudi med slednjimi najbrž ni skupine, ki bi bila veliki vojni predana tako, kot so ji predani ukrajinski death/black/doom metalci 1914. Ne zgolj v imenu ali nemških uniformah, ki jih nosijo na koncertih – v njihovi celotni diskografiji najbrž ni niti ene pesmi, ki se ne bi na tak ali drugačen način ubadala s prvo svetovno vojno.

Njihov drugi dolgometražni album, The Blind Leading the Blind, ni v tem pogledu nobena izjema. Plošča je izšla pri založbi Archaic Sound 11. novembra (ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne), dve leti po njihovem prvem albumu, Eschatology of War.

Če bi lahko Eschatology brez pomislekov označili za mešanico blackened death metala in doom metala, je vpliv slednjega na novi plošči skoraj zanemarljiv. Od težkih, počasnih zvokov dooma so ostale zgolj sledi kot na primer v začetnih riffih komada A7V Mephisto, ki se valijo kot masiven tank po bojišču. Album v veliki meri zaznamuje nepopustljiv in nasilen blackened death metal, vendar je hkrati zelo dinamičen in raznolik. Bolj upočasnjeni in skoraj umirjeni trenutki so umeščeni med eksplozivno intenzivnimi, kot neznosno čakanje na naslednjo bitko. Spet drugje je album presenetljivo melodičen – refren pesmi High Wood. 75 Acres of Hell je izredno speven del bliskovito galopirajočega komada. Če k temu dodamo še The Hundred Days Offensive, ki ponekod daje občutek skoraj epske veličine, je očitno, da se The Blind Leading the Blind ne sili zgolj v okvir blackened death metala (ali black metala ali death metala), ampak vključuje elemente številnih drugih žanrov. Končni rezultat je zelo raznoličen album s svežim (vendar zato nič manj divjim) in nepozabnim zvokom.

Tako kot v Eschatology of War so 1914 tudi v The Blind Leading the Blind uporabili veliko število propagandnih pesmi, zvokov žvižgajočih krogel, škripajočih tankovskih gosenic in izsekov iz vojnih filmov. Če bi bile vse te stvari na večini drugih albumov moteče (in zoprne), pa na The Blind Leading the Blind pomagajo še dodatno utrditi neusmiljeno, brezupno atmosfero, s katero je album povsem prežet. Najbolje to uspe vojni pesmi Hanging on the Barbed Wire, ki jo skupina vojakov poje sredi nevihtnega in blatnega bojišča in ki da sredini albuma resnost in občutek tesnobe.

Skupaj deluje The Blind Leading the Blind kot raznolik, vendar izjemno koheziven glasbeni portret prve svetovne vojne v njeni nasilnosti, brezupnosti, izmučenosti in krutosti.


SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
8. 5. 2019
Vltimas - Something Wicked Marches In
Recenzija
3. 5. 2019
Amon Amarth - Berserker
Recenzija
25. 4. 2019
Waste of Space Orchestra - Syntheosis
Recenzija
18. 4. 2019
Aftermath - There is Something Wrong
Recenzija
16. 4. 2019
Mystifier - Protogoni Mavri Magiki Dynasteia
Recenzija
9. 4. 2019
Equipoise - Demiurgus
Recenzija
4. 4. 2019
Luminescence - From Darkness... (EP)
Recenzija
20. 3. 2019
Dream Theater - Distance Over Time
KONCERTI & FESTIVALI
24. 5. 2019
Ambra predstavlja album COR
Orto Bar, Ljubljana
24. 5. 2019
Kramp Fest 2019
Bajer, Godovič
25. 5. 2019
Inciter – Tribute to Metallica
KVŠ Zakon, Vrhnika
25. 5. 2019
Labirinto, Tangled Thoughts of Leaving
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
25. 5. 2019
Street Creeps
Zgornja Besnica
25. 5. 2019
Tomcat
Salamander Art, Tržič