PARANOIDE

25. 11. 2016

Vojna in metal

O vojni in miru je že pred davnimi časi pisal gospod Tolstoj, zato lahko rečemo, da je ta tema obdelana. A ker je zaradi koruptivnih politikov, nenasitnih gospodarstvenikov in verskih fanatikov tretja svetovna vojna že kar nekaj časa v zraku – vsaj v teh in onih krogih, ki živijo od strahu ljudi – sem se odločil, da malo pobrskam po lastnem spominu in svoji »knjižni« polici z metal CD-ji in na plano privlečem ta in oni komad, ki tematizira vojno, nasilje in vse ostale grdobije, ki smo jih ljudje zmožni proizvesti. Tokrat vas torej vabim, da se mi pridružite na krajšem in malo drugačnem potovanju skozi metal glasbo, ki bo morda tudi v vas zbudilo to ali ono melanholično čustvo. Pa začnimo!
 
Ko sem začel razmišljati o tej temi, mi je kot strela z jasnega po glavi šinil komad Killing In the Name (Rage Against The Machine). Razlogov za to mi menda ni treba navajati, medtem ko spomini nanj segajo daleč v osnovno šolo.Tudi naslednji komad je bil eden izmed prvih, s katerimi sem se srečal med odkrivanjem trših zvokov, čeprav tale spada med bolj mehke. 
Ker se pred začetkom pisanja tega članka nisem odločil za noben sistem pri navajanju posameznih komadov, si bodo ti sledili povsem naključno. Vse skupaj bo delovalo morda malo kaotično, vendar takšni so tudi časi!?! 
Gremo dalje in sicer s slavnim vzklikom »Let freedom ring with a shotgun blast!« 
Na sporočilo naslednjega komada me je opozoril gospod Hobbs, ko nas je obiskal v Beltincih. 
Za naslednji komad sicer nikoli ni bil posnet video, vendar je sam po sebi dovolj zgovoren, da tukaj ni smel manjkati. 
Ostanimo še malo pri black metalu, in sicer nemškem. Čeprav sem se dodobra poglobil v leta 2011 izdani album Infektion 1813, sem potreboval kar nekaj let, da sem spoznal pravo vrednost komada, ki so ga Endstille pozicionirali na konec svojega albuma. Vedno znova za prste oblizniti. 
Je naš medij po njih dobil svoje ime? Nikoli nisem vprašal našega glavnega urednika, mislim, da mu bom takoj jutri pisal v tej zvezi. Medtem pa že sledi naslednji komad od … Zagotovo ste uganili že tudi sami … 
Tale komad ni neposredno vezan na vojno, se pa skorajda neposredno veže na zgoraj odvrtene Vojne Svinje. Enostavno, neposredno, odlično, Faith No More. 
In ko smo že ravno pri človeški naravi, si poglejmo še, kako leni znamo biti, ker nas sodobna družba z mediji na čelu bombardira s temi in onimi pravili o tem, kakšni naj bi bili. Tako svinjsko direktni znajo biti samo Rammstein. 
Vrnimo se v dosti trše vode. Nekateri trdijo, da je vera kriva za vse zlo na svetu, zato se ne čudite izboru naslednjega komada, s katerim med številnimi drugimi Immolation izražajo svoje nestrinjanje z vsemi religijami tega sveta – kot je povedal Steve. 
Karmageddon Warriors od Impaled Nazarene sicer govori o vojski mrtvecev, toda videospot, ki se začne z eksplozijo atomske bombe, sem pač moral uvrstiti na ta seznam. 
Če imam na svojem seznamu Metallico, se spodobi, da nanj uvrstim tudi Iron Maiden. Pri tako velikem bandu je seveda zmeraj težko izbrati pravi komad, ne glede na temo, zato tega izbora sploh ne bom poskusil razložiti s komentarjem. 
Čeprav sem sprva menil drugače, na koncu sploh nisem imel velikih težav pri izbiranju komada od Marduk. Njihov zadnji album mi je enostavno najboljši, zato naj naslovni komad pove svoje sporočilo. 
Zaradi naslednjega komada bom moral na zagovor k našemu glavnemu uredniku, saj on ne tolerira nemetalskega dogajanja na svojem portalu. No, upam, da bo tole spregledal in da me ne bo doletela cenzura. Živeli Laibach! 
Vsega lepega je enkrat konec. Sicer bi lahko s svojim seznamom menda nadaljeval v nedogled, a enkrat je pač treba končati. Prepričan sem, da ko bom stvari prespal, se bom še spomnil na kakšen komad ali dva, tako kot ste se vi med branjem/poslušanjem današnjega prispevka spomnili kakšnega »svojega«. Zato za konec še en komad, ki pade v kategorijo »bolj za šalo kot zares«. Black Metal ist Krieg!
KONCERTI & FESTIVALI
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Pietra Sonica Fest #12
Osoppo (UD), Italija
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Sauzipf Rocks Festival 2020
Döbriach, Avstrija
7. 8. 2020
STREAM: European Metal Festival Alliance
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija