PARANOIDE

13. 11. 2019

Kranjski KRDM Plc praznuje 10 let

Kranjska metal scena je že od nekdaj živahna, a če ste vsaj za silo na tekočem z dogajanjem na gorenjskem koncu, ste v zadnjih dveh letih verjetno zasledili, da je v klubu TrainStation SubArt skoraj vsak mesec na sporedu koncertni cikel Distoržn, na katerem se vsakič predstavijo po tri domače, navadno metalske zasedbe. Tako so oktobra na osmem Distoržnu nazadnje nastopili velenjski black metalci Kholn, kranjski alternativci Obduction in škofjeloški thrasherji Moshead. Če ste nekoliko bolj vpeti v tamkajšnje dogajanje, vam je gotovo znano tudi društvo KRDM, ki organizira te koncerte. Vzklilo je namreč v skupnem vadbenem prostoru v enem od kranjskih zaklonišč. Predseduje mu Martin, kitarist pri Armaroth in Amalgam, več o njegovem delovanju in društvu KRDM pa lahko preberete v intervjuju. Betonski brlog ali Plc, kot mu pravijo njegovi uporabniki, kot tak obstaja že deseto leto, društvo pa je uradno registrirano zdaj že polna tri leta. In zakaj je bil ta korak sploh potreben?

Z vse več birokracije se namreč ne soočajo le organizatorji koncertov, temveč je prenovljena davčna zakonodaja pred tremi leti v podoben položaj potisnila tudi vse glasbene skupine, ki želijo nastopati in izdajati avtorsko glasbo. Menda je vsakomur, ki je že kdaj ustvarjal v kakšnem bandu, popolnoma jasno, da band praviloma predstavlja prej strošek kot pa pridobitno dejavnost. Vsaj dokler se zadeve ne odprejo do te mere, kot so se nekaterim domačim skupinam, kot so Inmate, Within Destruction in Noctiferia. Vsem trem sta vsekakor skupna vztrajnost in dejstvo, da se jim v prvih letih delovanja ni bilo treba ukvarjati z davkarijo. Zato deluje KRDM kot most med obema svetovoma, in sicer ustvarjalnim in birokratskim. Seveda ima društvo kot nepridobitna pravna oseba tudi svoje, predvsem računovodske omejitve, a vseeno predstavlja dobro začetno potezo iz siceršnjega pat položaja.

Na Placu si vadbeni prostor deli več kot 30 kranjskih glasbenikov, tako manj kot bolj izkušenih, z zelo raznolikimi žanrskimi projekti. Društvo jim omogoča, da lahko po črki zakona organizirajo svoje dogodke in na drugih nastopajo. Poleg omenjenih koncertov pod imenom Distoržn ekipa KRDM tudi letos prireja PLC Fest, na katerem se bodo v soboto predstavile zasedbe Amalgam (progresivni metal/rock), Didge (progresivni rock), Mutism (psihedelični/progresivni rock), Armaroth (psihedelični death metal), Nature (progresivni death metal), synthwave duo Neuromancer, eksperimentalni solo projekt Douchean in dark tehno DJ Ofnana_pesa. Z njimi se lahko spoznate oziroma preverite nekatere njihove nove izdelke na četrti kompilaciji Denktimes, na kateri sta tudi izšla svež komad GMB in »ponarodeli« Kje je Frogi s piri.


Toda kranjski Plc je mnogo več kot le vadbeni prostor. Glede na videno bi ga namreč prej opisala kot neke vrste glasbeno-računalniški inkubator. Fantje si niso uredili le vadbenega prostora in kotička za druženje ter poskrbeli za razvlaževanje in prezračevalni sistem, temveč imajo v enem od prostorov v zaklonišču tudi dvigovalnico uteži oziroma domači fitnes. Kot pravi Aleš, kitarist pri Nature (dolgo nazaj tudi pri Keller in Sinbolic), je del opreme zanj podaril Paranoidov forumaš devlin. Uredili so celo (improvizirano) stranišče z odvajanjem, ki je bilo milo rečeno fascinantno našemu fotografu Matiji, in sicer tako moško kot tudi žensko, saj ima ena od tam dejavnih skupin tudi članico. Poleg vadbenega prostora so uredili še manjši, zvočno izoliran prostor za studijsko snemanje in Aleš nama je z Matijo predstavil del komada Purge the Waters z nastajajočega prvenca Nature, ki je pred nedavnim izšel na omenjeni kompilaciji. Že v neobdelani obliki je zvenel obetavno, zato upajmo, da nam ne bo treba predolgo čakati na miks in mastering še ostalih komadov na prvencu, čeprav jih fantje že zdaj pridno predstavljajo po domačih odrih.

Na Placu so si torej uredili lasten studio, kjer je svoje skladbe posnel in nato izdal že cel kup izvajalcev (Amalgam, Nature, Mutism, Didge, Neuromancer in Douchean), vsi pa tam snemajo tudi demo posnetke, zaradi česar imajo več svobode pri pisanju in piljenju novega materiala. S kolegom sva dobila tudi vpogled v celoten sistem, kako se toliko skupin na kupu logistično usklajuje med seboj, kako vedo, kdo je tam, kdaj in koliko časa, kdo je iz skupnega hladilnika vzel pivo in ali je zanj pustil dogovorjeni prispevek (za takšne primere je Revolut kot digitalna denarnica res prikladna rešitev). Na Placu je namreč kar nekaj programerjev in nekateri izmed njih so ravno tukaj pridobili prve izkušnje iz programiranja. Med drugim so zasnovali svoj varnostni sistem na platformi Raspberry Pi in razvili aplikacijo (natančneje dve) za beleženje prisotnosti, občasno pa se srečujejo tudi na delavnicah, na katerih drug z drugim delijo svoja znanja in izkušnje, iščejo razvojne rešitve in se med drugim ukvarjajo z video animacijami.


Vendar likovna ustvarjalnost na Placu ni zastopana le z animiranimi digitalnimi podobami, saj kar nekaj sten v zaklonišču krasijo različne poslikave Petra Kalinskega, ki je tudi avtor naslovnic obeh albumov Armaroth ter logotov Didge, Mutism, Douchean in Amalgam. Nad studijskim zaslonom in monitorji tako na primer bdijo trije psihedelični nezemljani, na drugi se razprostira daljno vesolje in detajli so seveda naslikani z neonskimi barvami, v kotu nasproti hišnega Playstationa 2 pa je v laboratorijskem rezervoarju razstavljena imitacija fetusa, ki je tudi glavni motiv na naslovnici False Vision, prvenca iz hiše Armaroth. Mimogrede, Martin je proti koncu pogovora omenil, da bi bili veseli tudi kakšnih novih poslikav. Če se morda med vami, dragi bralci in bralke, najde kak likovni zanesenjak, se kar obrnite na društvo KRDM prek Facebooka, Instagrama ali e-pošte.

Torej Plc niti približno ni le prostor za brezciljno zabijanje prostega časa, kot fantom kdaj pa kdaj očita kakšen bližnji stanovalec, ki bi lahko svoj čas ravno tako porabil za kaj produktivnejšega. Ko so Amalgam zaključili z vajo, sva z Matijo pokramljala še z ostalimi člani. Pogovor je med drugim stekel o kriptovalutah (ni se mi na primer niti sanjalo, da imajo v Kranju spomenik bitcoina, ki je viden s ptičje perspektive), družbenih omrežjih, porokah in seveda glasbi. Tako nam je bobnar Grega, ki ustvarja tudi pod imenom Douchean in v skupini Mutism, predstavil kultne domače pankerje Polska malca, na neki točki pa je beseda nanesla tudi na ime zasedbe Amalgam. Basist Jernej je izdal, da so zaradi pomena, ki ga ima izraz v slovenščini (zlitina živega srebra s kovino), navezavo na zobozdravstvo vzeli za svojo in se med drugim zato opredeljujejo kot dentist metal. Dejansko pa je zasedbi veliko bližje pomen izraza v angleščini, torej kombinacija dveh ali več različnih elementov oziroma mešanica različnih slogov ali amalgam glasbenih oblik, če povzamem nekaj primerov rabe v največjih britanskih in ameriških slovarjih. Po Matijevem mnenju pa je še najprimernejši opis »a curious amalgam of the traditional and the modern«.


Podobno velja tudi za sam Plc, ki deluje kot stičišče različnih dejavnosti, idej in zvrsti. Tako težjih in tehnično naprednejših kot tudi milejših in bolj zasanjanih. Nekaj projektov celo plava v bolj eksperimentalnih in elektronskih vodah, vsem pa je skupno, da izvirajo iz prostora, v katerem so se v preteklem desetletju spletla prijateljstva. Poleg najrazličnejše glasbe so na Placu nastali tudi številni videi, slike, vici, anekdote in celo službe. Nekaj teh utrinkov si boste lahko kmalu ogledali tudi sami, saj je vokalist Filip pripravil kratek dokumentarni film o Placu, ki ga bo ekipa KRDM predstavila ob odprtju letošnjega PLC Festa. Tukaj najdete več informacij o festivalu, ki se bo to soboto odvijal v kranjskem TrainStation Subartu. Toplo vabljeni.

KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška