NAPOVEDNIK

1. 8. 2020

Extreme Smoke 57, Link Der Wasser, Molska Palca

Nova Gorica, Mostovna
Organizator: Mostovna

EXTREME SMOKE 57 (Nova Gorica)
Bila je neka vetrovna sobota, točneje 30. v marcu leta 1990, ko se v zaklonišču nekega bloka na Gradnikovi ulici v Novi Gorici, čez dan zbere manjša skupina mladcev z namenom posnet kup hrupa in se zajebavat ter rogat na vse možne načine z izživljanjem nad še tiste malo inštrumentov, ki so jih premogli. Celo čudo je, da so po tem ne-glasbenem genocidu sploh ostali še celi, saj se je v enem popoldnevu tam posnelo okrog 350 komadov noise-cora kaosa. In nastali so Extreme Smoke 57, bolj kot ne iz čiste zajebancije in dolgčasa. In seveda na veliko zgražanje in posmeh takratnih lokalnih glasbenih ''virtuozov''. Namen tega projekta je bil zgolj posnet en kup hrupa (na kasetnik, kako pa drugače?), katerega v takratni Sloveniji še ni bilo moč slišat in kasneje razpast. A se to ni zgodilo za kar je predvsem zaslužna mednarodna underground noise/ grind scena, saj so ravno tej posnetki med takratnimi tape-trading entuziasti vzbudili ogromno zanimanja in zahtevo po novih posnetkih! Ostalo je zgodovina...
Zgledovali so se po zgodnjih grind/noise bendih tipa Napalm Death, Agathocles, Fear Of God, Patareni, Sore Throat, 7 Minutes Of Nausea, Siege, Larm, Anal Cunt, Crawl Noise in podobnih, a se je glasba sama z razvojem benda izpopolnjevala in rahlo ločila od surovega in brezkompromisnega nažiganja, kar se jasno sliši na drugem 7'' EP – ju iz leta 1992. Leta 1993 bend uradno razpade in se leta 2008 odloči ponovno stopiti med aktivne bande. Od ponovne oživitve dalje je bend nastopil na kar nekaj zelo odmevnih evropskih festivalih, kot so Metal Days fest, Obscene Extreme fest, Exit fest in Punk Rock Holidays fest. Prav tako ima za seboj kar nekaj nastopov in turnej širom Evrope (Španija, Nemčija, Švica, Italija, Belgija, Češka, Madžarska, Avstrija, Hrvaška, Srbija, Portugalska, Francija in Sicilija), kot tudi redno koncertiranje po Sloveniji. Seveda so k temu vštete tudi redne izdaje na različnih fizičnih nosilcih zvoka. V zelo bližnji prihodnosti napovedujejo izid novega samostojnega 7'' EP – ja.
V čast okrogle, tri dekade dolge obletnice nastanka prvega noise/ grind core benda na domačih tleh bodo po skoraj petih letih spet nastopili v domači Novi Gorici na odru Mostovne, v soboto 21.3.2020 v spremstvu dveh odličnih in še vedno živečih starih bendov, katera sta zaznamovala začetek glasbenega pohoda, podporo in prodor na odre – z Desklani LINK DER WASSER ter MOLSKA PALCA (ex Polska malca) iz Krškega.

LINK DER WASSER (Deskle)
Slovenski Punk/ Rock/ Fusion bend iz industrijskih delov čudovite doline Soče je bil ustanovljen na robu nepredstavljive epidemije industrijske bolezni v poznih osemdesetih letih. Po 20 letih plavanja v reki Soči in ne skrbi za glasbo se v letu 2015 spet pojavijo na sceni! Pripravljeni na novo epidemijo !? Pridružite se jim na poti boleče možgansko - prazne norije...

MOLSKA PALCA (Krško)
Začetki Molske palce segajo vse do leta 1982, ko so začeli z punk bendom pod imenom Polska malca. Seveda imajo za sabo bogato zgodovino in, kot zase sedaj povejo: ''Kot Polska malca v nadaljevanju osnovne ideje, a le ritem sekcija Đanija in Uroša''. Starejša generacija se jih gotovo dobro spominja iz plošče ''Mojster s snežinko'', kasete ''Provinca vrača udarec'' ter drugih izdaj v različnih postavah in seveda rednega koncertiranja širom naše bivše skupne domovine. Vsekakor bend, kateri si zasluži odra Mostovne.

SORODNE VSEBINE:
6. 8. 2013Metaldays 2013, 2. dan / Reportaže
23. 7. 2020Extreme Smoke 57 z novo plato! / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
Intervju
24. 7. 2020
Snovalci slovenske metal scene: Kontejnr
Intervju
22. 7. 2020
Dead Crew
KONCERTI & FESTIVALI
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje