INTERVJUJI

28. 2. 2020

Carnifliate

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: GREGA in ŽIGA

Pred mini turnejo z death metal velikani Suffocation in avstrijskimi death/black metal častilci hudiča smo se pogovorili z dvema članoma velenjske death metal zasedbe Carnifliate. Grega in Žiga sta na kratko predstavila band in spregovorila o preteklih ter prihodnjih nastopih, ki še čakajo zasedbo.

DEJAN: Popravi me, če sem se kje zmotil: Carnifliate ste death metal zasedba iz Velenja. Luč sveta ste ugledali leta 2013, do danes pa ste izdali dva studijska albuma in split s Snøgg. Od prvotne zasedbe v bandu delujeta še Grega Cestnik na bobnih in Žiga Ring na kitari. Sta ta dva tudi edina ustanovna člana? Komu se je torej porodila ideja o skupnem bandu?

GREGA: Ustanovna člana sva sicer res jaz in Žiga, Tilen pa je vseeno član prvotne zasedbe, čeprav se nam je pridružil pol leta kasneje, saj pred njim nismo imeli vokalista. Skupino sem sestavil jaz, od začetka pa je poleg Žige v skupini bila tudi Lejla Kozlica na basu.

DEJAN: Kdo trenutno sestavlja zasedbo? V relativno zgodnji preteklosti ste doživeli kar nekaj kadrovskih sprememb.

GREGA: Edina prava kadrovska sprememba je bila leta 2017, ko sta skupino zapustila Lejla in drugi kitarist Uroš Polovšak, skupini pa se je na bas kitari pridružil Matej Voglar, najprej kot session, nato pa kot polnopravni član. Skozi leta pa nam je na pomoč večkrat priskočil tudi Izidor Felicijan od Decage in Kholn, in sicer kot session kitarist in basist. Trenutno smo v bandu Grega Cestnik na bobnih, Žiga Ring na kitari, Tilen Kirbiš na vokalu in Matej Voglar na bas kitari.

DEJAN: Poleg kadrovskih sprememb pa se je med prvencem Slaughterlust in njegovim naslednikom Disgusting Festivities zgodila tudi določena glasbena transformacija. Bi lahko to na kratko opisal s svojimi besedami?

GREGA: Nov album seveda zveni drugače, saj smo se v tem času vsi glasbeno razvili, tako v tehničnem kot filozofskem smislu. Stil se je malce spremenil, saj vsak od nas posluša drugačno glasbo, skladbe pa so končni rezultat mešanja idej in iskanja skupnih rešitev.

DEJAN: Koliko je k tej glasbeni spremembi doprinesel novi član? Ali drugače: bi se ta sprememba zgodila ne glede na to, kdo bi se pridružil bandu?

GREGA: Nov album smo napisali jaz, Grega in Tilen, tako da se prisotnost novega člana v naših skladbah še ne pozna.

DEJAN: Morda zvenita dva studijska izdelka v sedmih letih delovanja malo, a Carnifliate ste že od nekdaj tudi zelo koncertno aktivni. Se morda še spomniš svojega prvega nastopa? Kje ste igrali in koliko nervoze je bilo ob tem prisotne pri tebi in ostalih?

GREGA: Prvi nastop smo imeli v sklopu festivala Park spet dogaja v velenjskem klubu eMCe plac. Mislim, da smo bili bolj nervozni zaradi zamude Žige, ki je zaspal na tonske vaje. (hehe)

DEJAN: In kdaj ste prvič koncertno prestopili slovensko mejo in zaigrali v tujini?

GREGA: Prvi nastop v tujini smo imeli v Budimpešti, in sicer januarja 2017 v sklopu prve turneje, ki je vključevala Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo. Bolgarski del turneje je bil kasneje odpovedan zaradi obilice snega.

DEJAN: In kako ste potem nadomestili odpadli del turneje?

GREGA: K sreči smo si uspeli z danes na jutri organizirati nadomestni koncert v romunskem mestu Cluj-Napoca, kjer smo nekaj dni pred tem spali. V hostlu, v katerem smo prenočili, smo spoznali možakarja, ki nam je omogočil ta koncert. Glede na to, da je bil koncert najavljen samo en dan pred dejanskim datumom izvedbe, nismo pričakovali veliko ljudi, ampak na koncu je bila dvorana nabito polna in koncert se je izkazal kot najboljši celotne turneje.

DEJAN: Pred nekaj več kot tremi leti ste imeli torej kratko turnejo po delu vzhodne Evrope. Kako je prišlo do teh nastopov?

GREGA: S Snøgg smo pred tem že imeli dve turneji po Balkanu in s tem tudi kar nekaj kontaktov organizatorjev in prizorišč na tem področju. V tej zvezi lahko izpostavim Titusa Constantinescuja, ki je bil obema skupinama v veliko pomoč pri organiziranju turnej. Leta 2018 smo imeli drugo turnejo v Romuniji, takrat s Snøgg, ki je trajala 10 dni.

DEJAN: In kako ste se sploh imeli v Romuniji? Kakšna je tam publika? Kakor koli drugačna od slovenske? Pa klubi in obiskanost?

GREGA: Vedno je bilo super. Ljudje so odprti in bolj entuziastični za takšne koncerte. Glavna razlika je, da ljudje mnogo bolj sodelujejo na koncertih in podprejo bande z nakupom mercha. Dobra stvar pri Romuniji je to, da ima 20 milijonov prebivalcev, tako da lahko organiziraš celotedensko turnejo in bodo koncerti še vedno obiskani, kar se v Sloveniji ali recimo na Hrvaškem zdi skoraj nemogoče. Glede na to, da smo bili nepoznan band, smo bili z obiskanostjo zelo zadovoljni. Klubi so zelo zanimivi, vsak je imel svojo posebnost.

DEJAN: Lani ste se nato ponovno vrnili v Romunijo? Ste takrat že predstavljali nove komade, ki so bili konec leta objavljeni na Disgusting Festivities?

GREGA: Lani smo tretjič obiskali Romunijo. Imeli smo 3 nastope, na katerih smo že predstavljali skladbe iz novega albuma, ki pa še ni bil izdan.


DEJAN: Ko ravno toliko govoriva o koncertiranju. Tudi letošnji marec bo za vas s tega vidika zanimiv, saj boste na odrih treh od štirih naših sosednjih držav zaigrali kot predskupina velikim Suffocation. Kakšni so občutki?

ŽIGA: Občutki so odlični. Zelo smo veseli, da smo dobili to priložnost.

DEJAN: Že dolgo poznaš te Američane? Od kdaj te sploh spremlja death metal v tvojem zasebnem življenju?

ŽIGA: Band poznam in spremljam že veliko let in so nam vsem velika inspiracija. Death metal pa me spremlja v življenju že od srednje šole.

DEJAN: In kako je sploh prišlo do sodelovanja? Kdo vam je pomagal vzpostaviti stik? Ali ste vi bili kontaktirani?

ŽIGA: Z agencijo The Flaming Arts smo v stiku že nekaj let, odkar smo jih enkrat kontaktirali v zvezi s turnejo, za katero se pa takrat nismo uspeli dogovoriti. Od takrat naprej smo se večkrat dogovarjali za več turnej, vendar se zaradi različnih dejavnikov nikoli ni izšlo. Tokrat pa smo se uspeli dogovoriti.

DEJAN: Čestitke! Vztrajnost je torej bila poplačana.

DEJAN: Kaj si obetate od te mini turneje? Kaj meniš, kje bo obisk najboljši, kje bo publika najbolj divja?

ŽIGA: Najboljša stvar pri igranju s tako velikimi imeni je, da te vidi veliko ljudi in si s tem širiš prepoznavnost, čeprav se zavedamo, da ob času naših nastopov dvorane še ne bodo povsem polne. Kje bo najbolj divje, ne znam napovedati, ker še v nobenem od teh mest nismo nastopali. Ampak se nam zdi, da bo v Zagrebu najbolj divje, saj so karte v predprodaji že pošle.

DEJAN: Ti je morda žal, da se ta karavana ne bo ustavila tudi v Sloveniji in da bi lahko s tako slavnimi imeni, kot so Suffocation, Belphegor in Hate, zrušili kakšen slovenski oder?

ŽIGA: V bistvu nam ni žal, saj nas publika v Sloveniji že pozna, tako da nam nastopi v mestih, kjer še nismo bili, pomenijo več.

DEJAN: Sicer ste pa svoj aktualni album že predstavili slovenski publiki. Kakšni so bili odzivi?
ŽIGA: Odzivi so bili zelo pozitivni, tako v živo na koncertih kot na spletu.

DEJAN: In še moje zadnje vprašanje: kaj pripravljate za prihodnost? Že imate kaj svežih idej za kakšno novo izdajo? Še kakšen split s katerim od omenjenih tujih bandov?

ŽIGA: Počasi smo začeli delati na novem albumu, ampak nam je zaenkrat večja prioriteta še promovirati trenutno izdani album. Naš največji cilj pa je že od nekdaj imeti čim več koncertov in turnej po tujih državah.

DEJAN: In prav pri tem vam želim vse dobro.

SORODNE VSEBINE:
24. 5. 2021Mark Datter - Deathswing / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana