Na današnji dan
2011
Vicious Rumors izdajo svoj deseti album Razorback Killers
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

9. 10. 2020

Snovalci slovenske metal scene: Goša

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: ALEKS in ŽIGA

Ime intervjuvancev: Aleks Paradiž, Žiga Meh
Ime organizacije/društva: Goša
Lokacija delovanja: Slovenj Gradec
Glasbena zvrst/žanr: metal, punk ipd.
Kontaktna e-pošta: britof666@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/gosa666/
Člana bandov: Britof, Rafuda

 

DEJAN: Kdaj in kako sta se začela ukvarjati z organizacijo koncertov? Je bilo načrtno?

ALEKS: Kot mulci smo člani našega takratnega banda ZMP, in sicer Čoka, Tiči, Kep, Aleks in Pok, leta 2010 organizirali naš prvi release party EP-ja v Špajzu. Takrat je plac spadal še pod MKC Slovenj Gradec. Leta 2018 smo pa člani bandov Britof, Rafuda, ex-ZMP in ex-Savage semen okrepili ekipo še z Đuronom, Kokto, Mehom in Severjem. We became GOŠA.
 
DEJAN: Kako pa se je vse skupaj nadaljevalo po prvem koncertu?

ŽIGA: Videli smo pozitiven odziv publike na prvem koncertu ekipe Goša, zato smo se odločili nadaljevati v tej maniri. Takrat smo pod imenom Gniloba do roba povabili Morbid Creation, Dickless Tracy in Britof.
 
DEJAN: Kdo ali kaj sta Špajz in Goša? Kakšna je zgodba za nastankom tega imena?

ŽIGA: Špajz je prireditveni prostor društva MAD, ekipa Goša pa z njimi sodeluje v smislu organiziranja metal in punk koncertov. Za imenom Goša ni posebne zgodbe, je pa to narečni izraz za gozd, hehe.
 
DEJAN: Lahko na kratko opišeta ekipo, s katero sodelujeta?

ALEKS: Težko je na kratko opisati to ekipo, hehe. Smo dobri frendi, zelo radi sodelujemo, pa čeprav bolj kot ne samo zato, da se imamo fajn. Sploh kar se tiče organizacije koncertov, čeprav trenutno v tej zvezi zaradi vedno slabše udeležbe in trenutne situacije s koronavirusom stagniramo. A bandi nam še vedno lahko pišejo preko našega profila na Facebooku.
 
DEJAN: Delujete samo v Slovenj Gradcu ali še kje drugje?

ALEKS: Do sedaj smo delovali povsem na lokalni ravni, in sicer v Slovenj Gradcu z okolico. Pretežno so bili vsi koncerti izpeljani v Špajzu, smo jih pa kar nekaj priredili še v starem Fantomu (Betoniranje Fantoma I, II, III) in Port Pubu. Veliko je bilo tudi privatk na piknik placu pr Mikejo.

DEJAN: Kako to, da ste se toliko selili?

ALEKS: Nismo se imeli namena prikleniti na en plac. Tako je bila zadeva malo bolj razgibana. Druge lokacije so dale koncertom neko svežino. Sploh v Starem Fantomu. Ta plac je bil res vrhunski. Stara velbana klet, mali prostor z veliko energije.

DEJAN: Kakšna pa je razlika med tematskimi večeri Betoniranje Fantoma in Gnilobo do roba, če sploh?

ALEKS: Prva leta smo v sklopu večerov Betoniranje Fantoma organizirali bolj kot ne HC punk in punk'n'roll koncerte, ne toliko metala. Kot Goša pa smo se bolj fokusirali na metal. Gniloba do roba je pač naslov koncertnih ciklov, izpeljanih v prostorih Špajza.
 
DEJAN: Kakšna je tvoja vloga znotraj vaše ekipe?

ŽIGA: Vloge niso definirane, sproti se dogovarjamo o nalogah za tekoči koncert. Je pa včasih težko, ker znamo bit leni ko fuksi.
 
DEJAN: Kot vsi dobro vemo, je metalska scena na Koroškem zadnja leta bolj okrnjena. Ali bi celo rekla, da je sploh ni?

ŽIGA: Res je, scena na Koroškem je zelo slaba, podmladka je bore malo. Tako rekoč koncerte zadnje čase prirejamo bolj kot ne zase, hehe.

DEJAN: Pa misliš, da bi kaj pomagalo, če bi v Slovenj Gradec pripeljali kakšno odmevnejše ime? Bi potem morda lahko računali na obisk iz Avstrije?

ALEKS: Definitivno. Smo že planirali v tej smeri, vendar nam stroškovno ni šlo skozi. Se je pa na naših koncertih že pojavilo tudi kaj folka iz Velenja, Celja in iz vseh koroških občin.
 
DEJAN: Ko torej delate koncert, kako velik obisk dejansko pričakujete? Kakšen je tisti optimum?

ALEKS: Na žalost nikoli ne pričakujemo veliko ljudi. Se je pa že zgodilo, ko smo priredili dobrodelni koncert, da je prišlo približno 150 ljudi. Po drugi strani se je pa že tudi zgodilo, da ni bilo skoraj nikogar. Je pa treba poudariti, da je do sedaj še bolj kot ne vsak koncert bil dober. Folk gr al dou.

DEJAN: Kar je pa tudi najpomembnejše. Osebno vedno trdim, da je treba najprej poskrbeti za dobro ponudbo, nakar se bo povpraševanje že razvilo. Zagotovo pa pot do uspeha nikoli ni lahka. Se strinjaš?

ALEKS: Seveda se strinjam. Treba je biti vztrajen in pač delati sceno, no matter what. Včasih je težko, ampak na koncu bi se to po mojem z obiski publike iz drugih krajev obrestovalo. Mogoče bo pa res tale korona spet folk zrajcala za koncerte in če bi se skoncentrirali iz okoliških občin na primer v Slovenj Gradec, bi bili koncerti kar dodobra obiskani.
 
DEJAN: Kako pa šibka metal scena v Slovenj Gradcu vpliva na tvoje oziroma vaše delo?

ALEKS: Malo bi lahko spremenili taktiko, hehe. Morali bi ustanoviti društvo, organizirati še v kakšnem drugem kraju, pridobiti sredstva itd.

DEJAN: Si že morda kdaj razmišljal, da bi se povezali z ravenskim Kompleksom? Bi bila to opcija za primarno širitev?

ALEKS: Smo razmišljali o tem, ampak nikoli ni prišlo do realizacije. V Kompleksu imajo tako ali tako že svojo ekipo za organizacijo takih eventov, ki pa na žalost prav tako niso dobro obiskani, sploh pa ne tako, kot so bili pred leti.
 
DEJAN: Obstaja kakšna stvar, ki je pri organizaciji koncertov ne marata?

ŽIGA: Pač klasika. Obrazec za SAZAS, pa recimo to, da nikoli ni dovolj keša, da bi lahko dal višje honorarje bandom, ki pridejo špilat.
 
DEJAN: Kaj pa vaju pri tem delu najbolj veseli?

ŽIGA: Sam koncert in občutek zadovoljstva, ko se koncert dobro izpelje.
 
DEJAN: Ali pri bandih, s katerimi sodelujete, kar koli pogrešate?

ALEKS: Niti ne. Do sedaj so bili vsi kul. Po navadi so to res kul ljudje. Sproščeni, odprtoglavi in predvsem so po večini dobra družba. Prek prirejanja koncertov smo spletli veliko prijateljstev, kar je vedno dobrodošlo.
 
DEJAN: Kaj vas je pri tem delu najbolj presenetilo?

ŽIGA: Da ni faking folka! Vsi samo jamrajo, da ni koncertov, ko pa so, pa taistih ni. Če pa že so, pa se čudijo, zakaj je vstopnina.
 
DEJAN: Je imel kateri band kdaj kakšno zahtevo, ki je nikakor niste želeli izpolniti?

ALEKS: Nismo imeli take izkušnje. Po navadi itak delamo bande, ki še niso tako uveljavljeni, da bi imeli kakšne nemogoče želje. Pač rokenrol, no bliss, just treš.
 
DEJAN: Korona je organizatorjem in tudi obiskovalcem koncertov seveda konkretno prekrižala načrte. Kakšni so zdaj vaši načrti za prihodnost? Imate kljub negotovim časom kakršne koli konkretno zastavljene cilje?

ALEKS: Čakamo, da se stanje stabilizira. Ideja je, da bi raje kot več eventov, prirejali enega letno v obliki festivala na prostem.

DEJAN: Super ideja. Ivarčko jezero kliče?

ALEKS: To bi pa blo top, ja! Mogoče pa enkrat res. Lokacija je odlična, je pa zadnji čas, da ta plac nekdo prevzame, ga porihta in omogoči organizatorjem dogodkov, da tam tudi delujejo. Trenutno je Ivarčko jezero totalno v razsulu. Škoda!
 
DEJAN: Po drugi strani pa moraš zmeraj delovati proaktivno, če želiš kaj doseči. Meniš torej, da je v trenutnih časih negotovosti javnih prireditev treba slediti in podpirati težnje, kot jih izkazuje recimo Zavod Kongresnoturistični urad, ki želi združiti vse »glasbenike, umetnike, voditelje, organizatorje, kongresnike, agencije in druge, ki od marca zaradi omejitev ne morete opravljati svoje dejavnosti«, z željo, da se tudi na tem področju končno stanje spet normalizira?

ALEKS: To je stvar politike. Kultura je seveda v času covida najbolj podhranjena panoga, zato je združevanje dobrodošlo. To, da je bila epidemija preklicana, vsem vpetim v biznisu pa onemogočeno delovanje, je absurd. Mi se s tem ne preživljamo, razumemo pa v kakšni stiski so tisti, ki se. Je pa zakon to, da se jih ogromno trudi, in to uspešno.
 
DEJAN: Imata na svojem seznamu želja kakšen band, ki bi ga rada predstavila koroški publiki?

ŽIGA: Želje so velike, zmožnosti pa dokaj male. Trenutno pač organiziramo koncerte z lokalnimi bandi že zaradi stroškov. Radi bi pa kdaj tudi kakšen večji band ujeli med turnejo.
 
DEJAN: Kaj bi priporočala mladim bandom, ki se pripravljajo na svoj prvi nastop, oziroma takšnim, ki so komaj pred kratkim prvič stopili na oder?

ALEKS: Ko stopiš na oder, imej vedno s sabo jajca, hehe. Pač da so brezkompromisni, pa da žgejo tk kot je treba!
 
DEJAN: Katere pogoje morajo izpolnjevati bandi, da lahko sodelujejo z vami?

ŽIGA: Da so band in da igrajo neke vrste rokenrol!
 
DEJAN: Imate trenutno kar koli načrtovanega? Bi želela na tem mestu izpostaviti kakšen dogodek?

ŽIGA: Zaradi dela v bandih, v katerih trenutno delujemo, smo organizacijo dogodkov pustili malo na stranskem tiru. Z Rafudo smo pred kratkim izdali album, z Britof pa so pobje ravno sredi snemanja drugega albuma. Še vedno so ideje in želja po delu in organizaciji dogodkov, bomo pa defenitivno počakali na pravi čas za to.

DEJAN: Kakšno glasbo lahko poslušalci pričakujemo tako od enega kot od drugega banda? Pa boste šli v izdajo kljub času korone in skorajda nemogoče promocije glasbe v živo?

ALEKS: Z Britof žgemo neke vrste heavy metal s primesmi rocka, d-beat punka, stonerja, sludgea ... Kot band se nismo nikoli žanrsko opredeljevali in zase pravimo, da igramo graveyard rocknroll.

Smo pa ravno v fazi snemanja drugega albuma. Prvega smo posneli v lokalnem MKC Slovenj Gradec. Snemal nas je Aleš Gangl (Zircuss), za drugi album pa smo se odločili, da gremo k Dariotu v Gornjo Radgono v LifetripStudio. Res izvrstna izkušnja, nora oprema, super energija, skratka TOP! Snemali smo live album, se pravi vsi naenkrat, brez klika, ker hočemo ohraniti ta »live žmoht« rokenrol tria. Kar se tiče izdaje, bomo pa še malo počakali. Mogoče nekje v začetku naslednjega leta. Odvisno od situacije. Mi je pa žal za nekatere bande, ki so izdali album v začetku leta 2020, ker jim je bila live promocija totalno onemogočena, ki pa je lahko za band izrednega pomena.

ŽIGA: Mi pa žgemo v osnovi HC punk, na trenutke tudi potegne na rokenrol/speed metal. Na začetku smo preigravali priredbe od Misfits, da smo se malo vlavfali, po par špilih smo pa šli delat svoje komade. Letos spomladi smo posneli prvi album, sedaj smo pa v fazi ustvarjanja novih komadov, saj špilov ni in je čas ravno za take zadeve.

Sedaj smo šli v neko novo smer malo bolj kompleksnih komadov, saj bi radi v prihodnje posneli en res proper album.

SORODNE VSEBINE:
19. 10. 2022Belokranjska železarna Vol. 26 / Galerija
13. 2. 2019Smrt / Britof / Grob / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija