Na današnji dan
1998
Blind Guardian izdajo svoj šesti album Nightfall in Middle-Earth
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

13. 2. 2014

Behemoth

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: ORION

Pisal se je 7. februar 2014, ko so se Behemoth v družbi Cradle of Filth, In Solitude, Inquisition in Svarttjern odpravili na evropsko turnejo, v okviru katere še zmeraj promovirajo aktualni studijski album The Satanist. Eden trenutno največjih bandov black- in deathmetalske scene je v začetku februarja ponovno presenetil z izjemnim albumom, zato nisem dolgo okleval, ali bi za intervju prosil enega izmed njegovih članov. Prošnji se je odzval basist Orion, ki z Nergalom in Infernom piše skupno zgodovino že od leta 2003 oziroma od albuma Demigod dalje. Kljub časovni stiski, ker se je band začel v zaodrju že pripravljati na svoj nastop, je Orion našel čas in za relativno dolgo mizo tour busa, do katere sva se zaradi številnih nerazpakiranih kovčkov prebila le mukoma, spregovoril o aktualnih in preteklih dogodkih okoli banda, na koncu pa celo povedal nekaj besed o svojem drugem bandu Vesania, s katerim pripravlja novo ploščo.

DEJAN: Danes je prvi dan turneje …
ORION: Ja …
DEJAN: Prvi dan je zmeraj nekoliko …
ORION: Odvisno od turneje. Za to turnejo smo povsem spremenili setlisto, igrali bomo sedem oziroma osem pesmi, ki jih do zdaj nismo. Zato vadimo matrico, spremljevalne vokale, nove komade … vse to se dogaja danes.
DEJAN: Torej lahko pričakujemo Gabriela?
ORION: Zagotovo. A ne samo tega, odigrali bomo tudi Ora Pro Nobis Lucifer, Furor Divinus, The Satanist in O Father O Satan O Sun!, torej pet pesmi z novega albuma.
DEJAN
: To bo super!

DEJAN: O novem albumu si že spregovoril, moje prvo vprašanje pa bi bilo, zakaj ste naredili štiri napovednike? Behemoth je zelo velik band, ki po mojem ne potrebuje toliko reklame. Ali menite, da jo? Zakaj ste jih posneli?
ORION: Ljudje želijo pred izidom albuma nekaj videti. V našem primeru je bil proces ustvarjanja zelo dolg, porabili smo … V bistvu je trajalo vse skupaj več kot eno leto, odkar smo začeli z vajami in do dneva premiere. Po navadi smo delali posnetke s snemanja albuma, napovednike o procesu snemanja, a tokrat smo to izpustili, ker tega nismo želeli. Nismo želeli narediti posnetkov v slogu dnevnika, zato smo se odločili, da bomo naredili film o snemanju albuma, ki se nahaja na DVD-ju posebne izdaje albuma The Satanist. Napovedniki so torej manjši izseki iz filma, zato smo jih naredili. Vse, s čimer lahko vzbudiš zanimanje poslušalstva pred izidom albuma, je dobro, saj se ljudje nato začnejo o albumu pogovarjati in ga želijo slišati. V zadnjih nekaj mesecih se je izredno veliko govorilo o nas. V decembru je izšel EP Blow Your Trumpets Gabriel, za katerega smo predhodno posneli video, med izdajo EP-ja in albuma pa smo si želeli premor, ki smo ga morali z nečim zapolniti, da ljudje medtem ne bi ostali brez vsega. Zato smo se odločili za to potezo.

DEJAN: Vzdušje na novem albumu je zelo blackmetalsko. Ste se na podlagi dogajanj zadnjih nekaj let, ko niste vedeli, ali bo Behemoth sploh še obstajal, odločili, da je ta občutek tisti ta pravi?
ORION: V tej zvezi se nič nismo odločili. Gre za proces, ki smo ga dali skozi. Minilo je pet let od izida Evangeliona, ta doba je bil dolga, naporna in težavna za vsakega od nas, še posebej pa za Nergala, ki je bil hospitaliziran zaradi levkemije. Vsak član banda pa je v tem času v osebnem življenju doživljal zelo velike spremembe. Po premieri Evangeliona smo se prepustili toku, da nas nese, a ko smo se pogovarjali, kako naprej, nismo poznali točnega odgovora. Potem pa se je vse skupaj zgodilo in odločili smo se, da želimo ponovno nazaj na oder, da spet začutimo kemijo. Potem pa smo se ponovno usedli za mizo, da naredimo novi album, ki je izpadel popolno, brezhibno. Tokrat smo se manj pogovarjali o glasbi, ki jo želimo narediti. Nergal si je izmislil nekaj riffov, in ko smo jih obdelovali, smo ugotovili, da bo tokrat šlo na takšen način. Tekom nedavnega intervjuja sem slišal, kako je novinar rekel, da mu novi album zveni zelo deathmetalsko, česar sploh nisem razumel. A to, kar ti praviš, je mnenje, ki ga slišimo pogosteje. Reciva, da je pristop dosti bolj atmosferičen. Na albumu nismo posvečali pozornosti temu, da bi bili super tehnični, super hitri, super natančni ali super karkoli. Z nikomer nismo želeli tekmovati, bili smo taki, kakršni smo, z vsemi napakami in vsem, kar spada zraven.
DEJAN: In album je poleg tega tudi zelo čustven.
ORION: Zagotovo je. Takšnega zagotovo še nismo posneli.

DEJAN: Tako kot vsi ostali instrumenti je tudi bas kitara zelo dobro slišna na albumu. Kako pomembno je to zate?
ORION: V bandu na svoj instrument ne gledam iz lastnega zornega kota. In to je to. Začeli smo ustvarjati pesmi, nakar se nam je samo po sebi zazdelo, da je bas kitara s tem aranžmajem enako pomembna kot kitare. Zato smo se med pisanjem albuma odločili, da bomo naredili tako, med miksanjem pa smo potem želeli, da je bas enako glasen kot kitare. Bas je pomemben za glasbo, za pesmi, za album. Ali je pomemben meni? Ne vem. Vesel sem, da ga ljudje lahko slišijo in komentirajo, a nihče od nas ni česar koli delal na silo, v smislu »Moj solo naj bo glasnejši, moj bas naj bo glasnejši, ker si jaz tako želim.« Vsi smo imeli v mislih le pesmi in aranžmaje.

DEJAN: Kratko vprašanje: Kdo je na naslovnici? Je izmišljena ali gre za resnično osebo, resničen obraz?
ORION: Naslovnico je naslikal slikar in okultist. (Denis Forkas, op. a.) Te podobe se je domislil na podlagi branja besedil in pogovorov z nami, še posebej z Nergalom, o dogajanju na albumu. Ne gre za pravega človeka.

DEJAN: Kot si že sam povedal, ste pred novim albumom izdali EP Blow Your Trumpets Gabriel. V kolikšni meri ta pesem zastopa idejo celotnega albuma?
ORION: (po krajšem premisleku) Težko smo izbrali prvo pesem albuma, pri Evangelionu recimo nismo imeli toliko težav. Pesmi se tokrat med seboj zelo razlikujejo. A imeli smo občutek, da ta pesem vsaj glasbeno dobro predstavlja celoten album, ker je mešanica vsega po malem, kar se še dalje dogaja na albumu. Glasbeno gre za približek, medtem ko na besedilni ravni nismo želeli podati posebne izjave, ki bi bila reprezentativna za celoten album. Vsaka pesem besedilno stoji in deluje samostojno, toda glasbeno je pesem zgrajena iz sestavin, ki jih poslušalec sreča kasneje na albumu, le v večji obliki.

DEJAN: Če se ne motim, ste tokrat prvič uporabili saksofon. Ste se težko odločili za ta »radikalen« korak? Konec koncev je saksofon atipičen za death metal, čeprav sva že takoj na začetku ugotovila, da je album izredno blackmetalski.
ORION: To je pa bilo tako. Poslušali smo vokale in kitare … Dejansko je bilo povsem preprosto. Poslušali smo in slišali, da nekaj manjka. Kaj bi to lahko bilo? Potem pa: »Bi dodali saksofon? Ja, seveda, saksofon tu in tudi tam. Super!« Bilo je tako preprosto, kot sem zdaj povedal. Nikoli nismo pomislili, ali je instrument dovolj »black metal« ali ne, da bi ga uporabili. Enostavno želimo slišati, kar pač želimo slišati, in tokrat smo želeli slišati saksofon.

DEJAN: Povedal si že, da boste igrali pet pesmi s Satanista. Mene pa zanima, ali se po tvojem mnenju na albumu nahaja posebna pesem, ki je nikoli ne bi zaigrali v živo? Znam si recimo predstavljati, da bi bilo težko v živo zaigrati pesem In the Absence ov Light zaradi atmosferičnega osrednjega dela.
ORION: Ta del bi dejansko morala prevzeti matrica, saj ga je nemogoče zaigrati v živo. Mislim pa, da bi lahko vse zaigrali v živo, kar smo naredili že pred snemanjem, torej je to možno. Kljub vsemu pa smo morali izbrati pesmi, ki so za nas najpomembnejše, na koncertu pa tako ali tako igramo več kot polovico novega albuma.
DEJAN: Vprašal sem pač zato, ker opažam, da bandi snemajo pesmi, ki jih nikoli ne bodo zaigrali v živo.
ORION: Seveda obstaja nekaj pesmi, ki nikoli ne bodo odigrane v živo, ker imamo na eni strani že deset izdanih albumov, na drugi strani pa samo nekaj več kot eno uro ali uro in pol časa za setlisto. Zato je nemogoče, da vse zajamemo s setlisto. Ni pa takšne, ki bi jo že v naprej izključili.

DEJAN: V bandu si že od albuma Demigod dalje, če se ne motim. Zanima me, katere stare pesmi najraje preigravaš? V mislih imam pesmi, ki so starejše od Demigoda. Katere so tvoje najljubše pesmi iz zgodnjega obdobja banda?
ORION: Pred vsako turnejo poskušamo preleteti vse pretekle izdaje in izbrati nekaj pesmi, ki so nam pri srcu in bi jih radi igrali na turneji. Dejansko mi je kar veliko pesmi pri srcu, saj sem že bil fan banda, preden sem se mu pridružil, čeprav je od tega že skoraj enajst let. Obstaja pesem s poljskim naslovom Lasy Pomorza, ki jo zelo rad igram v živo. A nazadnje smo jo zaigrali pred kakšnimi petimi ali šestimi leti. Ena od mojih najljubših pesmi, ki smo jo pripravili tudi za to turnejo, so imenuje Hidden in a Fog. Med ne tako zelo starimi pa je As Above So Below z albuma Zos Kia Cultus, ki jo bomo tudi igrali danes.

Na tej točki pa sva oba z Orionom nekoliko nervozno začela pogledovati na uro. Njemu se je mudilo na priprave za nastop, meni pa v dvorano, od koder sem že kar nekaj časa slišal nastop Inquisition, ki ga nikakor nisem želel v celoti zamuditi. Zaradi obojestranskega pomanjkanja časa sem nekaj vprašanj preskočil in se osredotočil le na tista, za katera sem v naglici menil, da bodo naše bralce najbolj zanimala. Upam, da se pri izboru nisem odločil preveč narobe.

DEJAN: Koliko časa še imava?
ORION: V bistvu ga sploh nimava več, a poskusiva izpeljati zadevo do konca …
DEJAN: Dobro, bom poskusil pospešiti, hehe …

DEJAN: Kaj je večja težava: religija ali kapitalizem? Lahko skrajšaš odgovor, če želiš.
ORION: Ker se ne spoznam kaj preveč na politiko, bi v tem primeru nedvomno izbral religijo.

DEJAN: Če si ne bi služil kruha z glasbo, kaj bi počel? Si študiral?
ORION: Ja, sem doštudiral, a v prihodnosti verjetno nikoli ne bom počel nečesa, kar bi bilo kakor koli povezano z mojim študijem. (Zaradi časovne stiske sem pozabil vprašati, kaj je študiral, op. a.) Sicer pa, če ne bi igral glasbe v živo, bi vseeno počel nekaj, kar je nekako povezano z glasbo. Recimo delo v studiu, booking agenciji ali sodelovanje z založbami na področju oblikovanja bookletov. Dejansko si ne znam predstavljati sebe na katerem koli drugem področju, saj je to edino, kar poznam in obvladam in delam s strastjo.

DEJAN: Moje zadnje vprašanje, ki ga moram postaviti za naše slovenske bralce. Odkar ste nazadnje obiskali Slovenijo, je minilo že precej časa. Nazadnje ste uspeli igrati na Metal Campu. Zanima me, če je Slovenija postala premajhna za Behemoth? Npr. za dvoranske koncerte …
ORION: Ne zdi se mi, da bi bila Slovenija premajhna, ni države, ki bi bila premajhna. Igrali smo že v zelo različnih mestih, Slovenija je zelo lepa dežela, s številnimi dvoranami, kjer bi lahko in smo že igrali. A za turneje, kot je aktualna, so odgovorne booking agencije, ki tudi določijo kraje in datume nastopov in vse ostalo. Mi dejansko nimamo dosti vpliva na izbor držav, ki jih obiščemo tekom evropske turneje. Tako na primer tokrat tudi ni na seznamu Norveške. Včasih je pač treba izpustiti nekaj pomembnih lokacij, kamor se potem vrnemo ob drugem času in z drugim materialom. Svet je velik, prav tako pa je tudi veliko koncertnih prizorišč, od katerih nobenega ne želimo izpustiti.

DEJAN: Zdaj pa res moje zadnje vprašanje: Razumeš Vesanio kot konkurenčen band?
ORION: Ne, nikoli. Vesania je povsem druga zgodba. To je moj otročiček, kateremu posvečam zelo veliko pozornosti. Nedavno smo spet začeli koncertirati, igrali smo v Varšavi, miksamo nov album in pripravljamo novo turnejo v septembru. Vesania nikoli ni predstavljala konkurence za Behemoth in tudi nikoli ne bo. Gre za različen pristop, ki pa ga je težko opisati z le nekaj besedami. Zadeva je primerljiva z nečim, kar človek poseduje že od vsega začetka, se s tem ukvarja in mu zaradi tega pomeni zelo veliko skozi vse življenje. Iz ekonomskega vidika bi bilo najbolje, da bi Vesanio že zdavnaj pokopali, a tega verjetno nikoli ne bomo storili. Glede tega smo si že leta vsi enotni, saj radi sodelujemo drug z drugim. Čeprav moramo vanj vlagati denar, nam je v veselje in menimo, da se splača. Vsi smo zelo dobri prijatelji, poznamo se že približno dvajset ali petindvajset let, zato tudi mislim, da ne moremo zadeve kar tako končati.
DEJAN: Zelo dober odgovor. Česar podobnega dandanes človek ne sliši več tako pogosto, saj se vse vrti le še okoli denarja
ORION: No, v tem primeru mi je zanj resnično vseeno.

DEJAN: Okej, najlepša hvala za intervju, bilo je super.
ORION: Se opravičujem, da se mi mudi.
DEJAN: Sploh ni problema. Želim ti, in seveda tudi bandu, uspešen potek turneje in vse najboljše za danes.
ORION: Hvala!

SORODNE VSEBINE:
30. 1. 2014Behemoth / Novice
25. 4. 2011Behemoth / Novice
21. 9. 2009Behemoth - Evangelion / Recenzije
26. 7. 2005Behemoth / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana
24. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Revolver Club, San Donà di Piave, Italija
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona