INTERVJUJI

2. 11. 2007

Amon Amarth

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: JOHAN
Po letu dni so Amon Amarth še drugič obiskali ljubljanski VPK, tokrat kot predskupina Dimmu Borgir. Švedski Vikingi še vedno predstavljajo svoj najuspešnejši album do sedaj With Oden On Our Side, ki sodi tudi med njihove najboljše stvaritve. Čas za razmišljanje o novem albumu bo prišel na vrsto prihodnje leto, do takrat pa bo band še potil pot po svetovnih koncertnih odrih. Pred ljubljanskim koncertom je o tem spregovoril dobro razpoloženi frontman Johan Hegg.

MATJAŽ: Na zadnjih evropskih turnejah ste nastopali kot headlinerji, sedaj nastopate kot predskupina Dimmu Borgir. Zakaj ste izkoristili priložnost nastopanja na mestu predskupine?

JOHAN: Dimmu Borgir so eden največjih metal bandov, ki smo jim lahko predskupina. Turneja z njimi nam odpira možnosti pridobivanja novih fanov, še posebno to velja v državah kot so Španija, Italija, tudi Slovenija. V Nemčiji smo že veliki, tako da tam to ne pride tako v poštev, potem pa je tu tudi Skandinavija, kjer nam je ta turneja zelo v pomoč.

MATJAŽ: Imajo Dimmu Borgir in Amon Amarth dosti različno bazo fanov?

JOHAN: Mislim, da niti ne. Na naših nastopih vsepovsod srečavam ljudi z Dimmu Borgir majicami in mislim, da imamo veliko podobnih fanov. Mislim, da veliko njihovih fanov posluša našo glasbo. Metal fani niso tako izbirčni. Sam poslušam veliko različne metal glasbe in mislim, da tudi pri ostalih metal fanih ni nič drugače.

MATJAŽ: Kako poteka turneja do sedaj?

JOHAN: Zelo dobro. Razen tega, da smo morali zaradi pokvarjenega avtobusa odpovedati koncert v Madridu, gre vse v najlepšem redu, a take stvari se dogajajo.

MATJAŽ: Po izidu albuma With Oden On Our Side ste že odigrali preko sto koncertov, sedaj ste na turneji, čaka vas še ena daljša ameriška turneja. Kdaj boste začeli razmišljati o novem albumu?

JOHAN: He, he, razmišljati smo že začeli, delamo na tem pa še ne. Najprej nas čaka ameriška turneja, nato nas čaka nekaj koncertov v Avstraliji, mogoče odigramo nekaj koncertov še v Rusiji, kar pa nisem čisto prepričan. Potem pa začnemo delati na novem materialu.

MATJAŽ: Niste te vrste band, ki bi nov material delal na turneji?

JOHAN: Delu za nov album moramo biti popolnoma predani, na turneji pa se vseskozi nekaj dogaja, tako da je skoraj nemogoče osredotočiti se delu za nov material. Še posebej na turneji, kjer nastopaš kot predskupina, je težje. Imaš bolj malo časa za soundcheck, kajti v primeru, da ga imaš, lahko lažje preizkušaš nove zadeve. Sedaj pa tega ne moremo in zato se ne moremo posvečati pisanju pesmi.

Amon Amarth MATJAŽ: Amon Amarth je band, ki s kakšno izjemo raste z vsakim albumom. Je še dovolj prostora za rast?

JOHAN: Mislim, da kot band lahko naredimo še veliko več in zrastemo. Veliko od tega je odvisno od nas samih in pa od priložnosti, ki jih dobivamo za predstavitev pred publiko. Mislim, da je ta turneja pomembna za nas v smislu, da lahko v Evropi postanemo še večji, da se predstavimo pred ljudmi, ki mogoče še niso slišali za nas, ali mogoče ne vedo, kaj mi sploh smo.

MATJAŽ: Presenetilo me je, ko si na začetku rekel, da v Skandinaviji še niste popularni.

JOHAN: Ne, nismo, nismo. Tudi tam smo z zadnjima albumoma zrasli, vendar na tem območju nas čaka še veliko dela, kajti tam smo bolj malo koncertirali. Z Dimmu Borgir bomo tam lahko igrali večje koncerte, ki bi nam lahko zelo koristili.

MATJAŽ: Večino svojega življenja preživiš na avtobusu. Kaj v glavnem počneš?

JOHAN: Pijem, pijem he, he, he.

MATJAŽ: Nič drugega?

JOHAN: He, he, no, počnemo vse mogoče. Veliko stvari je povezanih s pitjem piva, viskija. Včasih prebereš kakšno knjigo, pogledaš film, poslušaš glasbo, samo da ubiješ čas. Zna biti precej dolgočasno.

MATJAŽ: Veljajo na avtobusu kakšna posebna pravila?

JOHAN: Tvoja postelja je sveti prostor, he, he. Nihče ti ne pospravlja postelje, to je pravilo, he, he.

MATJAŽ: Kaj imaš za povedati na temo Amon Amarth in grupijke?

JOHAN: Hehe, o tem ni kaj dosti za povedati. Večina članov banda ima punce, dva sta poročena, imata otroke. To je stvar preteklosti, ko je bila to za nas bolj aktualna tema. Poleg tega je težko, ko si na turneji. Vedno te preganja čas, nikjer ne moreš ostati dalj časa, zato je težko najti čas za grupijke tudi če si samski. Z dekleti na koncertih ponavadi malo poklepetamo, spijemo kakšno pijačo in to je to.

MATJAŽ: Prej sem ujel, da naj bi imel vneto grlo. Ti to povzoroča kaj težav pri petju?

JOHAN: Pravzaprav nimam vnetega grla, sem prehlajen in teče mi iz nosu. Težko je predvsem zaradi “tekočega” nosu, kajti težko diham. A nekako se znajdem, to se mi ne dogaja prvič, samo moraš biti pripravljen na to.

MATJAŽ: Zadnji album With Oden On Our Side me je res presenetil. Fate Of Norns je bil predvidljiv, zasidran v srednjem tempu, ta pa je bil precej bolj raznovrsten in udaren.

JOHAN: Tokrat so bile naše ideje bolj udarne, energične. Ta sprememba ima precej opraviti s tem, da ko smo pisali Fate Of Norns, smo bili na zelo nizki točki pri Amon Amarth. Pri With Oden On Our Side pa smo bili zelo navdahnjeni in polni energije in idej. Pred pisanjem albuma smo se ravno vrnili iz zelo uspešne ameriške turneje s Children Of Bodom in to nam je zelo pomagalo pri albumu.

Amon Amarth MATJAŽ: Se lahko na prihodnjih albumih obetamo kaj novih elementov ali to ni mogoče?

JOHAN: He, he, he, he. Z vsakim albumom se želimo malo razvijati in narediti kaj drugače, a po drugi strani se ne želimo preveč oddaljiti od tipičnega Amon Amarth zvoka, ki nas spremlja že celo kariero. Ko izdamo nov album, moraš takoj slišati, da gre za naš album ali našo skladbo. Malo pa se le želimo razvijati, da vse skupaj ne postane preveč dolgočasno.

MATJAŽ: Imaš na zalogi še dovolj tem za pisanje o Vikingih?

JOHAN: He, he, he, he, brez skrbi, imam še dovolj, o tem ni treba skrbeti. Vedno bo na zalogi dovolj zanimivih stvari za pisanje.

MATJAŽ: Imaš na turneji priložnost poslušati kaj novih albumov, si v stiku z novitetami?

JOHAN: Vedno se ti pojavi priložnost slišati kaj novega. Na tej turneji sem poslušal nov Project Hate album, ker imajo istega bobnarja kot Engel. Dober album. Veselim se tudi novega Engel albuma.

MATJAŽ: Si bolj privrženec stare ali nove šole metala?

JOHAN: Stare šole. Starega psa ne moreš naučiti novih trikov he he. Old school zadeve bodo vedno z menoj, vsake toliko časa pa imaš priložnost slišati tudi kaj zanimivega novega.

MATJAŽ: Kaj je bil pravzaprav vzrok, da si rekel, “želim postati glasbenik”?

JOHAN: Bil sem pijan. Ko sem rekel to, sem bil verjetno pijan. Ne, v bistvu je to čisto res, he, he, he. To je bilo nekega dne, ko sva bila skupaj z Olijem, našim kitaristom. Takrat je imel nek drugi band, ki se je razhajal. Z Olijem in še enim prijateljem, ki je bil tudi kitarist tistega banda, smo bili skupaj na počitnicah, in vprašal sem ju, če bosta spet skupaj spravila band. Odvrnila sta, da nimata pevca. Jaz pa nazaj, da lahko jaz pojem. Tako se je začelo.

MATJAŽ: Po nekaj kozarcih piva zna peti vsak.

JOHAN: Točno tako, he, he. No, seveda sem se mogel izkazati. Ko sem bil zelo pijan, sem začel growlati ob metalu, ki se je takrat vrtel. Mislim, da so vrteli The Final Countdown od Europe, bili smo nekje v Grčiji, pijani kot čepi in očitno se jima je zdelo zanimivo. Ob vrnitvi domov smo malo povadili in zdaj sem tukaj, he he.

MATJAŽ: Te je že kdo, kdaj vprašal, če igraš pri ZZ Top?

JOHAN: He, he, he, kaj takega slišim pogosto. Še pogosteje pa slišim, še posebno v ZDA, da zgledam kot Zakk Wylde. Pojma nimam, od kje to pobirajo, nisva si ravno podobna, verjetno pa zato, ker sva oba blond in bradata.

Amon Amarth


SORODNE VSEBINE:
17. 11. 2006Amon Amarth / Wintersun, Tyr / Galerija
9. 11. 2004Amon Amarth / Intervju
13. 11. 2002Amon Amarth / Intervju
31. 1. 2002Amon Amarth - The Crusher / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana