Na današnji dan
1985
Slayer izdajo svoj drugi album Hell Awaits
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

31. 12. 2006

Amon Amarth

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: FREDRIK
Amon Amarth so se po odličnem With Oden On Our Side albumu odpravili na evropsko turnejo, na kateri je bilo več kot očitno, da so trenutno eden najbolj vročih bandov stare celine. Odin je bil na strani Vikingov tudi na gostovanju v Ljubljani, pred nastopom pa sem se pogovarjal z njihovim bobnarjem Fredrikom Anderssonom.

MATJAŽ: Lahko rečeš, da je to vaša največja evropska turneja do sedaj?

FREDRIK: Definitivno. V primerjavo s turnejo pred dvemi leti se je število obiskovalcev na koncertih celo podvojilo. Večina koncertov je razprodanih, tako da je to definitivno naša največja evropska turneja.

MATJAŽ: Kaj misliš, da je vzrok takega napredka v dveh letih?

FREDRIK: Pravzaprav gre za enako velik korak v našem razvoju, ki ga konstantno delamo že desetletje. Na turnejah igramo že deset let, začeli smo z majhno bazo fanov in z vsako turnejo se je ta nekoliko povečala. Korak iz zadnje turneje naraven, običajen pojav v naši karieri. Tu ne gre za to, da bi postali veliki preko noči, gre za kontinuirano rast banda. Vsaj tako mi to vidimo. Seveda je odlično igrati pred razprodanimi dvoranami, pred navdušenimi fani, to je za nas lepa nagrada. Frustrirajoče bi se počutili, če bi na naše koncerte prihajalo vse manj ljudi. Za nas je to naraven proces, z zadnjim albumom pa se počutimo še posebej močne in čudilo bi nas, če publika ne bi bila enakega mnenja.

MATJAŽ: Fate Of Norns je bil zelo dober album, a bil je zelo predvidljiv, s himnami srednjega tempa. Že prvo poslušanje With Oden On Our Side me je zelo presenetilo. Album je zelo raznovrsten, recimo Asator je čisti šus, imate skoraj tudi balado...

FREDRIK: Hehe, ja. Tokrat smo s končnim rezultatom veliko bolj zadovoljni. Vse so izpadle tako, kot smo od njih hoteli. Pri Fate Of Norns smo hoteli narediti bolj raznovrsten material s hitrejšimi skladbami. A ko je bil album narejen, ni bilo na njem praktično nobene hitre skladbe. Z materialom nismo bili v celoti zadovoljni. Pri novem albumu pa je to drugače. Glavna razlika je v tem, da nam Amon Amarth sedaj predstavlja “full-time job”, tako da se lahko v celoti posvetimo pisanju materiala. Pred tem smo delali praktično dve službi, poleg banda smo hodili še v redno. Nam je predstavljal to nek nov začetek. Čisto drugače je, ko se zjutraj zbudiš spočit s svežo glavo, se odpraviš na prostor za vaju in začneš delati na novih skladbah. Vsaj mi tako čutimo. Ko pristopiš k vaji ves spočit, željan igranja, čutiš, da je to nekaj odličnega kar počneš. Mislim, da se ta energija lahko čuti na albumu.

Amon Amarth MATJAŽ: Se pravi lahko sedaj živite le od glasbe?

FREDRIK: Ja, od prejšnjega albuma dalje.

MATJAŽ: Kar pomeni uresničitev tvojih sanj?

FREDRIK: Tako je. Metal živim že preko petnajst let. Ko sem bil mlajši, sem pustil šolo, he, he, he, tega ne smete početi. A to sem storil, ker sem imel rad glasbo in vse, kar sem hotel početi, je bilo igrati metal. Sedaj to lahko počnem ne le kot hobi, ampak lahko živim od tega. Mislim, da je bilo odločilno za ta band, da nam je uspelo narediti ta korak. Kajti drugače bi morali upočasniti vse skupaj, zmanjšati število turnej in imeti band je za hobi. Tako da bi vadili mogoče enkrat tedensko in vsake toliko časa izdali album ter se odpravili na turnejo. Kajti res je težko hkrati opravljati dve službi.

MATJAŽ: Sedaj lahko vadite, kadarkoli vam paše?

FREDRIK: In tudi zaradi tega smo napredovali kot glasbeniki. Vsaj jaz čutim, da je to nek naš nov začetek. Sedaj hočem iti v prostor za vaje in igrati na bobne. Pred tem je bilo tako, da si prišel iz službe, nekaj pojedel, se usedel pred TV in čez pet minut si že moral biti na vaji. Sedaj pa se zbudiš, poješ zajtrk in potem si želiš igrati na bobne.

MATJAŽ: Več časa za pripravo je glavna razlika med prejšnjim in zadnjim albumom?

FREDRIK: Definitivno. Za ta album smo bili dva meseca neprestano v prostoru za vaje od devetih zjutraj do petih popoldan. Pri Fate Of Norns smo imeli na razpolago mesec dni časa, da smo napisali ves material in še to zvečer po službah. Takrat smo vadili mogoče dva krat tedensko. In dvajset ur za napisati album ni dovolj.

MATJAŽ: So bile mogoče zahteve založbe takšne, da ste imeli te težave?

FREDRIK: Ne. V bistvu smo imeli dve leti časa, da napišemo nov album. A po Versus The World smo bili pet mesecev neprestano na turneji, turneje pa so si samo še sledile. Nato sta nam ostala samo še dva meseca, kajti studio je bil rezerviran že leto in pol naprej. To moraš narediti, kajti studii so vseskozi polno zasedeni. Takrat smo bili na turneji z Deicide in Nile v ZDA in ko smo se vrnili domov, smo se zavedli, da nimamo še nič novega materiala. Tako smo se morali že dan po vrnitvi iz turneje spraviti pisati nov material, obenem pa smo se že tudi vrnili v službo. Tako da ni bilo dovolj časa.

MATJAŽ: Niste band, ki bi delali na novih skladbah na turneji?

FREDRIK: Smo poizkušali, a nam ni šlo. Še posebej, ko nisi headliner, če si predskupina, nimaš dovolj časa za soundcheck in si deliš avtobus z drugimi bandi. Takrat pa sploh nismo imelu avtobusa, prevažali smo se s kombijem. Tako da sploh nismo imeli časa. Zjutraj se zbudiš v hotelu, se odpelješ do prizorišča, pripraviš na koncert, odigraš, pospraviš, se odpelješ v hotel in zaspiš. Na takši turneji res nimaš časa za pisanje novih skladb.

MATJAŽ: Z novim albumom ste zamenjali studio. Ste se naveličali Berno studia?

FREDRIK: Ne bi ravno rekel, da smo se ga naveličali. Prepričani smo, da bi tam še vedno naredili odlično delo za nas. A čutili smo, da potrebujemo spremembo okolja, ki bi v band dala svežo kri. Poleg tega smo želeli iti v studio bližje Stockholma, kjer živimo. Berno je od Stockholma oddaljen osem ur, nov studio Fascination Street pa le dve uri. Tako smo lahko ob vikendih hodili domov in se sprostili. Čutili smo, da potrebujemo nov začetek tudi na tem področju. Všeč nam je bil zvok na albumu od Katatonie in Opeth in ko smo govorili z Jensom, producentom, smo dobili občutek, da si res želi producirati album in imel je vizijo, kako bi izboljšal naš zvok. Veliko nam pomeni, da imaš zraven nekoga, ki si resnično želi narediti. Nekaterim je to le služba, on je bil pa res motiviran. To je bilo ključno pri izbiri studia.

MATJAŽ: Letos v Wacknu ste igrali poseben show z vikingi na odru. Čigava ideja je bila to? Amon Amarth

FREDRIK: Prvotno so se tega spomnili pri naši založbi. Tega smo se lotili že za DVD pred letom dni. Drugače se je tega spomnil vodja evrospkega dela založbe. V Wacknu so hoteli poseben show, od nas so zahtevali, da nastopimo skupaj z vikingi. Seveda smo bili za to.

MATJAŽ: V Wacknu ste že drugič zapored igrali ob drugi uri zjutraj.

FREDRIK: To se ne bo več zgodilo, hehehe, obljubimo.

MATJAŽ: Zaradi odhoda na ameriško turnejo s Children Of Bodom ste odpovedali zadnje termine evropske turneje. Nova turneja s Children Of Bodom v ZDA bo to, je bilo zadnjič tako dobro, da so vas spet povabili?

FREDRIK: Smo pri istem managementu, tako da nam je to v veliko pomoč. Prva turneja je bila odlična. Igrali smo lahko pred veliko ljudmi, ki pred tem še niso slišali za Amon Amarth. Poleg tega so Trivium tudi pripeljali veliko mladine na koncerte. Seveda ni bila najboljša poteza, da smo morali prestaviti tri skandinavske termine. Vendar v ZDA je za band kot smo mi zelo težko priti do dobre turneje. To je bila najboljša možna opcija, ki je nismo mogli zavrniti. Do naslednje dobre priložnosti bi mogoče lahko preteklo več kot leto dni, tako da smo morali zagrabiti to priložnost. Poleg tega je turneja na sporedu le dober mesec po izidu albuma, kar je super.

MATJAŽ: Set lista za to turnejo je bila izglasovana s strani vaših fanov. Ste bili nad rezultatom kaj presenečeni?

FREDRIK: Hm, mogoče sta bile dve skladbi res presenečenje. Praktično pa so izbrali skladbe, ki bi jih izbrali tudi mi sami. Gre za klasike, ki jih vsi želijo slišati. To smo vedeli, le hoteli smo potrditev, da so to skladbe, ki jih vsi želijo slišati. Po vsakem koncertu pridejo do nas fani in sprašujejo, zakaj nismo igrali te, zakaj ne one skladbe. Ko imaš na razpolago uro in pol, moraš izbrati skladbe, ki jih večina želi slišati in tiste, ki jih sami najraje igramo. Pravega presenečenje ni bilo, mogoče ena, dve, kot sem že rekel.

MATJAŽ: Ne igrate pa Masters Of War.

FREDRIK: Ja, te pa ne igramo. Uf, prvič po ne vem koliko turnejah.

Amon Amarth


SORODNE VSEBINE:
17. 11. 2006Amon Amarth / Wintersun, Tyr / Galerija
6. 9. 2004Amon Amarth - Fate Of Norns / Recenzije
13. 11. 2002Amon Amarth / Intervju
31. 1. 2002Amon Amarth - The Crusher / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija
20. 4. 2024
Pelhan
Hiša mladih, Ajdovščina
20. 4. 2024
Penitenziagite, Guyođ, Decair
TrainStation SubArt, Kranj
20. 4. 2024
Heedless Elegance, Niamh, Life on Display
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 4. 2024
Tarot, Eisenhand, Death Racer
AKC Attack, Medika, Zagreb
20. 4. 2024
Buss, Jegulja, Goragorja
MC Podlaga, Sežana