Na današnji dan
2011
Vicious Rumors izdajo svoj deseti album Razorback Killers
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

2. 7. 2002

Thoten

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: RENATO
Že nekaj časa so Angra med vodilnimi svetovnimi bandi melodičnega metala. Njihov uspeh je odprl vrata tudi drugim bandom te zvrsti iz dežele nogometa in sambe. Zato ne čudi, da so brazilski bandi v zadnjem času izdali kar nekaj zanimivih albumov in eni izmed teh so bili z Beyond Tomorrow tudi Thoten. Pobliže jih lahko spoznate v intervjuju, ki sem ga naredil z njihovim vokalistom Renatom Tribuzyjem.


MATJAŽ:
Pozdravljen Renato. Lahko za začetek poveš nekaj o bandu, glede na to, da ste pri nas še neznani.

RENATO:
Živjo. Thoten sestavlja pet članov: jaz, Renato Tribuzy (vokal), Frank Schieber (kitara), Itho Cruz (bass), Sidney Sonh (klaviature) in Marcos Barzo (bobni). Začeli smo leta 1997. Zapustil sem svoj prejšnji band in povabil Franka, da skupaj narediva nov band. Ta je bil Thoten in zdaj smo tukaj.

MATJAŽ:
Kako dobro vas že poznajo v Braziliji? Predvidevam, da še niste tako slavni kot Angra.

RENATO:
Ja, živimo v Braziliji, vendar je nemogoče, da bi bili tako slavni kot Angra. Angra delujejo že deset let, mi pa le eno (nasmeh) in imamo le en album. Toda na srečo vse poteka hitro, imeli smo že evropsko in južnoameriško turnejo, zdaj pa bomo začeli s snemanjem drugega albuma. Zelo smo vznemirjeni glede vsega.

MATJAŽ:
Kaj pa drugi deli Južne Amerike? Pred kratkim ste imeli zelo uspešno gostovanje v Peruju, če se ne motim.

RENATO:
Ja, bilo je super. Niti približno nismo upali, da nam bo tam tako uspelo. Vse je bilo čudovito, koncert je bil razprodan, bilo je več kot 1000 metalcev. Nastopili smo tudi na televiziji in v nekaterih radijskih oddajah. Zdaj se bomo odpravili še na drugi del južnoameriške turneje, kjer bomo nastopali v Čilu, Argentini, Peruju, Venezueli in Braziliji. Kmalu bo sledila še druga evropska turneja.

MATJAŽ:
Vendar lani pa ste že bili v Evropi. Kako je bilo igrati tam še pred izidom vašega prvega albuma, Beyond Tomorrow?

RENATO:
Bilo je odlično. V Italiji smo igrali pred več kot 2000 ljudmi, tudi v drugih državah je bilo v redu. Zelo se veselim, da bomo spet šli v Evropo, in videli, kako je tam zdaj po izidu naše plošče.MATJAž: Pa povejva še kaj o vašem albumu. Produciral ga je Angra kitarist Kiko Loureiro. Kako je prišlo do tega sodelovanja?

RENATO:
Kiko je moj dober prijatelj. Spoznala sva se leta 1995 in vse kar sem storil je bilo to, da sem ga poklical in vprašal, če bi hotel narediti produkcijo. Takoj je sprejel in tako smo začeli.

MATJAŽ:
Snemali ste v Braziliji, za mastering pa ste izbrali Hollywood Blazers – House of Music v Nemčiji. Zakaj?

RENATO:
Enostavno zato, ker je House of Music eden od najpomembnejših studijev na svetu za te stvari. Tam bomo miksali tudi drugi album.

MATJAŽ:
Všeč mi je naslovnica plošče. Ima morda kakšen poseben pomen, kako je povezana z glasbo?

RENATO:
Aha, evropska naslovnica... Res je kar lepa, vendar mislim, da ta naslovnica ne prinaša povezave s pesmimi, ampak tista, na južnoameriški izdaji. Evropsko naslovnico z indijancem je izbrala naša evropska založba, verjetno so se osredotočili na naše ime, Thoten. Saj veš, kaj mislim? Nekaj »tribal«, indijanskega, to je po mojem razlog, zakaj so dali na naslovnico indijanca in totemski drog. Ampak, vseeno mi je všeč.

MATJAŽ:
Ja, razumem povezavo naslovnice in imena. Všeč mi je tudi raznolikost pesmi na albumu. Ste na njih delali skupaj, ali jih je pisal samo eden od vas?

RENATO:
Skoraj vse pesmi sem napisal jaz, razen Wicked Soul, Altar Of Freedom in Wild Life, ki jih je napisal Frank. Na materialu za drugi album pa delamo vsi v bandu.

MATJAŽ:
Misliš, da je pomembno na albumu imeti raznolike pesmi, tako da ni preveč enoličen?

RENATO:
V resnici nisem nikoli razmišljal o tem. Poslušali smo 15 pesmi in se odločili, katere bomo dali na ploščo, drugega kriterija nismo imeli. Ni bilo važno, kdo je napisal kaj in kako, saj je bilo všeč vsem v bandu.

MATJAŽ:
Kateri bandi so vplivali na vas in vašo glasbo? Mogoče Judas Priest in Iron Maiden, glede na to, da na koncertih igrate tudi njihove priredbe?

RENATO:
Ja, zelo so nam všeč Judas Priest in Iron Maiden. V Peruju smo igrali Electric Eye, Painkiller in Run To The Hills. Všeč so nam tudi bandi kot Queensryche, Metal Church, Nevermore in še veliko drugih.

MATJAŽ:
Ali sodelujete še v kakšnem drugem bandu ali projektu poleg Thoten?

RENATO:
Trenutno delam na svojem stranskem projektu Execution, kjer bodo sodelovali še Michael Kiske, Kiko Loureiro, Roland Grapow, Mat Sinner, Ralf Scheepers in še drugi. Frank snema solo ploščo, ki pa bo zelo drugačna, nekoliko kot solo kariera Kipa Wingerja.

MATJAŽ:
Kakšni so vaši koncertni načrti za bližnjo prihodnosti? Kdaj vas lahko zopet pričakujemo v Evropi?

RENATO:
Upam, da res kmalu, toda kot sem že povedal prej, snemam solo projekt, tako da bomo imeli s Thoten malo odmora. Ko bo album posnet, se bomo odpravili v Evropo, mislim, da novembra.

MATJAŽ:
Kaj pa lahko poveš glede drugega albuma?

RENATO:
Ja, je bolj udaren, spominja na starejši metal. Mislim, bolj surov, zelo dober po mojem mnenju (nasmeh).

MATJAŽ:
To bi bilo vse. Hvala za intervju. Tebi in Thoten želim vse najboljše.

RENATO:
Najlepša hvala za podporo in hvala vsem, ki ste prebrali ta intervju. Upam, da, vam je všeč naš album. Se vidimo kmalu, uživajte!
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija