INTERVJUJI

2. 7. 2002

Drakkar

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: DARIO
V zadnjem času je bila najbolj vroča tema med slovenskimi metalci prav gotovo odpadli festival v Vipolžah. Sprva je bilo mišljeno, da bo na festivalu nastopilo tudi nekaj znanih tujih bandov in eden izmed teh naj bi tudi bili italijanski power metalci Drakkar. Ker je bil intervju narejen še pred odpovedjo festivala, sem njihovega kitarista Daria Baretto povprašal tudi o nastopu v Vipolžah. Italijanov tako zaenkrat pri nas še ne boste mogli videti v živo, zato pa boste lahko poslušali njihov novi studijski izdelek Razorblade God, ki je bil tudi osrednja tema intervjuja.


MATJAŽ:
Odkar ste izdali prejšnji album Gemini, je bilo o Drakkar bolj malo slišati. Kaj je bil razlog za to?

DARIO:
Glej, mi smo majhen band pri majhni založbi. Tako da, če ne izdamo albuma ali se ne odpravimo na turnejo, kar si zelo želimo, a nam zaenkrat še ni uspelo, mislim, da je normalno, da se ne govori o nas. Vendar smo dosti igrali po Italiji, tudi delali smo dosti. Najprej smo morali najti nove člane, vaditi z njimi, nato pa pripravljati in snemati material za Razorblade God.

MATJAŽ:
Zakaj so Luca, Alex in Eleonora sploh odšli stran?

DARIO:
Enostavno se niso mogli več v celoti posvetiti bandu, niso mu več bili 100% predani. Razlogov za to je bilo več, večinoma so bili osebne narave in tako je prišel trenutek, ko smo se morali raziti. Za vse je bilo najbolje, da smo se razšli. S Chrisom potrebujeva glasbenike, ki verjamejo v band, in prav take sva nato začela iskati.

MATJAŽ:
In kdo so novi člani, so pred tem že igrali v kakšnem bandu?

DARIO:
Vsi prihajajo iz majhnih bandov in še nikoli do sedaj niso izdali albuma, vendar so vseeno odlični glasbeniki. Zelo sem vesel, da se zelo dobro ujamejo z nama s Chrisom. Lahko rečem, da je Drakkar postal pravi band. Zelo dobro igrajo, imajo zanimive ideje in prinesli so veliko nove energije ter strasti v band. Res si želijo trdega dela in delati karseda dobro glasbo. Še njihova imena: Daniele Persoglio – bass, Davide Dell'Oro – vokal in Corrado Solarino – klaviature.

MATJAŽ:
Razorblade God je naslov vašega novega albuma. Ta se razlikuje od vaših prejšnjih. Ima manj simfoničnih, več klasičnih heavy, tudi thrash ter progresivnih elementov. So te spremembe vnesli novi člani ali sta s Chrisom želela narediti tak album?

DARIO:
Album je rezultat določenega miksa. In sicer tistega, ki sva ga želela s Chrisom narediti po odhodu prejšnjih članov iz banda, kar pomeni trši album z vplivi ameriškega power-thrasha in našega starega stila, ter novih idej in vplivov, ki so jih prinesli novi člani. Prvič se je zgodilo, da vseh pesmi nisem napisal sam, pri tem so mi bili novi člani zelo v pomoč. Niso le prispevali aranžmajev za svoje instrumente, ampak so bili aktivni tudi v procesu pisanja pesmi. Ta plošča je pravi otrok banda, bolj kot prejšnje.

MATJAŽ:
V nekaterih pesmih je slišati tudi hammond. Ste uporabili pravega?

DARIO:
Da bi med klasičnimi power/thrash riffi uporabili hammond je bila ideja novega klaviaturista Corrada. To je bila res odlična ideja. Po mojem mnenju je to najbolj originalni in osebni dodatek k naši glasbi. Ko smo snemali nismo mogli uporabiti pravega hammonda, uporabljali smo emulator na klaviaturah, vendar nismo snemali direktno preko linijskega izhoda, ampak smo uporabljali star ojačevalec z elektronkami. Zaradi tega je zvok bolj agresiven, topel in bližje pravemu hammondu.

MATJAŽ:
Lahko primerjaš starega in novega vokalista, Luco in Davida, kje so bistvene razlike med njima?

DARIO:
Čeprav je Davide sposoben peti Lucove pesmi, kar je že dokazal na koncertih, je njegov stil petja popolnoma drugačen. Poje veliko bolj agresivno, ima bolj prodoren in tudi bolj raznolik vokal. Poje lahko sladke, strastne pesmi kot recimo Galadriel' Song in tudi surove, agresivnejše, ki jih je na Razorblade God dovolj. Mislim, da je Davide zares izjemen pevec.

MATJAŽ:
Izboljšali ste se tudi na področju pisanja pesmi. Katere ideje ste uporabili v besedilih? Mimogrede: mislim, da to ni konceptualen album.

DARIO:
Ne, ni konceptualen album. Je le nekakšen zbir različnih pesmi in zgodb. Največji del albuma temelji na znanstveno fantastičnih besedilih, vključuje pa tudi fantazijske zgodbe, podobne tistim, ki so bile prisotne na naših prvih dveh albumih.

MATJAŽ:
Ena od pesmi nosi naslov Man And Machine, kar je tudi naslov albuma, ki so ga pred kratkim izdali U.D.O. Tam je glavna tema tehnologija, o čem pa govori vaša pesem?

DARIO:
Navdih zanjo sem dobil po japonski mangi B'TX (manga je japonski strip, op.av.). Zgodba govori o dečku, ki se bori za osvoboditev brata, ki ga je ugrabila zlobna organizacija »Cesarstvo strojev«. Ob strani mu stoji neke vrste živi stroj v obliki konja s krili. Naučiti se mora zupati mu in se skupaj boriti z njim, če bi želel imeti možnost premagati »Cesarstvo«.

MATJAŽ:
Kaj pa pesem The Matrix, mogoče temelji na istoimenskem filmu?

DARIO:
Ja, seveda. Obožujem ta film, o njem je bilo zelo zabavno pisati pesem.

MATJAŽ:
Ena od pesmi ima zelo nenavaden naslov: Lo Shan Shen Long Pa. Kaj to pomeni?

DARIO:
To pomeni »Prihod Mogočnega zmaja iz gorovja Lo«. Naslov je v kitajščini. Pesem govori o bojevniku, ki predstavlja moč in modrost starodavne Kitajske. To je naš poklon fascinantni deželi.

MATJAŽ:
Za pesem To The Future ste posneli tudi videospot. Lahko kaj več poveš o spotu?

DARIO:
Posnel ga je naš prijatelj. Naredili smo ga za zabavo, a s končnim rezultatom smo bili tako zadovoljni, da smo se odločili, da ga vključimo na CD. Režiser je naredil odlično delo. V video je vključil nekaj svoje estetike. Prvi del je »doba teme«, v kateri dominirajo temne, krvave barve, drugi del je »doba svetlobe«, kjer barve postanejo svetlejše in človeštvo se nahaja v fazi odkritij, kot recimo odkritje Amerike, ki je omenjeno tudi v besedilu pesmi; tretji del pa predstavlja »dobo popolnega razsvetljenja«, kjer lahko vidite vse jasno in čisto, predstavlja pa prihodnost. To pesem smo izbrali zato, ker je hitra, heavy, udarna z melodičnim refrenom in tudi zato, ker se nam je zdela tema besedila zelo dobra in lahko prikazljiva v videu. Besedilo namreč govori o odkrivanju Amerike od obdobja Vikingov do Kolumba.

MATJAŽ:
Zakaj pa ste se odločili za priredbo Magnum klasike Kingdom Of Madness?

DARIO:
Enostavno zato, ker obožujem Magnum in to pesem. Neverjetno se mi je zdelo, da nihče ne dela priredb pesmi od Magnum. Od vsakega velikega banda obstaja že polno priredb, razen od Magnum. Napaka, ki je sedaj popravljena.

MATJAŽ:
Kako pa kaj kaže z nastopi v živo? Pri nas se pojavljajo govorice, da naj bi nastopili na festivalu v Vipolžah konec junija.

DARIO:
To bi bilo odlično. Nekdo nas je poklical glede tega festivala, vendar še čakamo, kaj se bo zgodilo. Če obstaja kakšna možnost, da pridemo igrat v Slovenijo, jo bomo zagotovo izkoristili. Mi se imamo za live band in igrati želimo kolikor se le da. Do sedaj še nismo igrali izven Italije in zelo si želimo prinesti našo glasbo izven naših meja. Kakorkoli že, spremljajte našo spletno stran www.drakkar.it in takoj ko izvemo kaj bolj natančnega glede tega koncerta, vas bomo obvestili.

MATJAŽ:
Dario, hvala lepa za intervju in veliko sreče v prihodnje.

DARIO:
Hvala za vašo podporo. Upam, da se vidimo na festivalu. Držite pesti in upajte, da bo šlo vse v redu, tako da vam bomo lahko predstavili naš »ass-kicking« nastop!
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana