Na današnji dan
1984
Venom izdajo kontroverzni album At War With Satan
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

2. 7. 2002

Red Aim

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: B.B.FOXWORTH
Kdo je neresen? Kdo je divji? Kdo pozira? Kdo je izdal album Flesh For Fantasy? Nihče drug kot štirje Nemci, imenovani Red Aim. Njihov kitarist B.B. Foxworth je razkril nekaj o bandu, albumu, njihovih idolih, poleg tega pa tale intervju prinaša tudi senzacionalne nasvete za poziranje.


MATIJA:
Pred kratkim ste igrali nekaj koncertov z In Extremo. Kako se je obnesla turneja dveh tako različnih bandov?

B.B.FOXWORTH:
Grozno, haha… In Extremo fani so nas preprosto sovražili in mi smo sovražili njih. Ampak neverjetno, vsaj mi smo imeli z njimi veliko zabave… Že od vsega začetka je bilo jasno, da se tak izbor bandov ne bo obnesel, vendar je bila to za nas možnost igranja pred popolnoma drugačno publiko, kar se mi zdi kar pomembna lekcija. Reakcije teh “green-tea-drinking” študentov filozofije, ki niti ne vedo, kako se črkuje rock, so bile slabe, vendar smo jih mi vseeno mučili z našim popolnoma pozerskim nastopom…

MATIJA:
Prebral sem, da ima ime banda “globji” pomen. Je to res?

B.B.FOXWORTH:
Res je. To je skrajšava za “Rogers electronic Dildo Anal intruder machine”. Mislim, da mi funkcije tega izuma ni treba razlagati. To je kar uspešen produkt našega pevca Dr. Rogersa, to ime pa smo izbrali zato, ker se band financira iz denarja, ki ga ta izdelek prinaša…

MATIJA:
Pravite, da radi veliko pozirate. Imate mogoče kakšne namige za vaše fane, da v tem postanejo vsaj pol toliko dobri kot ste vi?

B.B.FOXWORTH:
Haha, nikoli ne bodo dosegli naše stopnje umetnosti poziranja. Mi vadimo odkar smo bili mladi, to pa je že kar nekaj časa nazaj… Če nameravaš biti pravi pozer, moraš najprej začeti pozirati pred velikim ogledalom… Najprej Z glasbo, potem BREZ glasbe. Tudi mi delamo tako. Naših komadov sploh ne vadimo. ČE se že dobimo na vajah – in to je zelo redko, lahko mi verjameš – potem vadimo poziranje. Naš prostor za vaje ima po vseh stenah ogledala, tako da se lahko vidimo z vseh strani, kadar poziramo. Glasba sploh ni važna, je zgolj dober razlog za poziranje in nič več. Zato se tudi nikoli ne vidimo v vlogah glasbenikov…

MATIJA:
Kakšna je torej tvoja definicija besede “pozer”?

B.B.FOXWORTH:
Haha, poglej Scorpions v začetku osemdesetih…

MATIJA:
Vaša besedila se mi zdijo nora in zabavna. Kje hudiča dobite ideje za njih?

B.B.FOXWORTH:
Za besedila res ne rabimo idej. Besedila – ali recimo deli besedil ki jih imamo, pridejo takoj, ko kaj vržemo skupaj, ko kdo pove kakšen vic ali verz – sploh ne iščemo ali delamo na njih, pridejo sama od sebe… Poleg tega: mi sploh nimamo besedil, Dr. Rogers kar zapoje nekaj, kar ima v glavi, zato so besedila različna vsakokrat, ko zaigramo komad…

MATIJA:
Kateri verz pa se ti zdi najzabavnejši?

B.B.FOXWORTH:
Rock ‘n’ roll is good for me – allright! (iz “El Gonzo Mondial”, ker je pofukano resničen!).

MATIJA:
Reciva nekaj o vašem novem albumu Flesh For Fantasy. Kaj predstavlja v primerjavi z vašim prejšnjim materialom?

B.B.FOXWORTH:
Bolj je odprt, bolj je čuden, težji za prebavit – in samo za odrasle, haha… Oddaljili smo se od tega, čemur se normalno reče “stoner rock”, je težji in bolj neposreden. Veliko smo eksperimentirali, prvič smo uporabili sitar kot četrti inštrument, ki smo ga na starejših komadih uporabljali kot efekt… In seveda so tokrat tudi vokali bolj različni…

MATIJA:
Kdo pa sta dami na naslovnici? Mogoče kakšni znani nemški manekenki?

B.B.FOXWORTH:
Ne, to sta dve od Dr. Rogerjevih petih hčera. Ostale tri so prav tako debele kot je on sam, zato smo pač izbrali preostali dve.

MATIJA:
Kakšnim poslušalcem bi priporočil Flesh For Fantasy?

B.B.FOXWORTH:
Vsem. Kakšno vprašanje… OK, recimo vsaj vsem, ki so v rock glasbi in jih ni strah smejati se… Mislim tako tradicionalnim rock fanom, tudi metalcem bo všeč naš slog igranja. Mislim, da temeljimo na rocku iz sedemdesetih, katerega pa igramo kar heavy in divje, zato bo všeč metalcem… Najraje igramo pred metalsko publiko, ker se znajo zabavati in žurati, medtem ko je igranje pred alternativno ali stoner rock publiko tako navdušujoče kot igranje pred bančnimi uslužbenci.

MATIJA:
Priredili ste tudi komad Rock You Like A Hurricane od Scorpions. Kako to, da ste izbrali ta komad? Upam, da imaš boljšo razlago kot “komad nam je bil pač všeč”.

B.B.FOXWORTH:
Do odločitve je prišlo spontano. Ko smo v studiu snemali album, smo zvečer gledali video posnetke iz osemdesetih… In ko smo gledali ta neverjetni video za ta komad, smo takoj vedeli, da bomo naslednji dan šli v studio in posneli priredbo – v čast divjemu poziranju v tem videu. Poleg tega pa je tudi besedilo zabavno, skoraj tako kot bi bilo naše, vendar me je strah, da so Scorpions resno mislili kar so napisali in da prvotno to sploh ni bila šala.

MATIJA:
Imate člani Red Aim kakšne idole? Kateri so? Je mogoče med njimi tudi Michael Knight?

B.B.FOXWORTH:
Seveda je, on je eden izmed naših osnovnih inspiracij. Vendar so tu še ostali, kot je mogočni Kralj Mr. Elvis Presley, King Diamond, Scorpions… poleg tega pa smo zaljubljeni v sebe in v naše lastne idole.

MATIJA:
Potrjeni ste tudi za nekaj večjih festivalov za to poletje. Pipravljate za te nastope kakšno presenečenje?

B.B.FOXWORTH:
Seveda jih, ampak če bi ti povedal, potem to ne bi bilo več presenečenje. Vse kar lahko povem je to, da nikakor ne zamudite teh nastopov.

MATIJA:
Reciva še nekaj o prihodnosti. Kaj se bo z Red Aim zgodilo v naslednjem desetletju?

B.B.FOXWORTH:
Postali bomo stari in končali z rockom. Igrali bomo akustične verzije naših zgodnih hitov, zgledali še bolj smešni kot danes in postali še bolj dekadentne ritne luknje… Še nekaj let kasneje pa bomo odigrali nekaj nepomembnih reunion koncertov.

MATIJA:
Imaš za naše bralce kakšno posebno sporočilo?

B.B.FOXWORTH:
Rock ‘n’ roll is good for you – allright! Nehajte jemati življenje resno, “start posing and rocking”! Ali vsaj: verjemite v Michaela Knighta – vrnil se bo!
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi