INTERVJUJI

21. 4. 2001

Joe Comeau

Spraševal: Peter Gregorc
Odgovarjal: JOE
Kaj imajo skupnega bandi Liege Lord, Overkill in Annihilator? Ime Joe Comeau. Pevec pri Annihilator in Liege Lord, pri Overkill pa je do lani “matral” šest strun. Pred kratkim so se Annihilator skupaj z Nevermore, Soilwork in Rawhead Rexx predstavili na evropski turneji. Ujeli smo jih 24.3. na Dunaju, kjer je imel Joe pred koncertom čas za kratek pogovor.


PETER:
Kako se odvija turneja?

JOE:
Super je. V bistvu imamo pred sabo še dva nastopa in potem končamo. Vendar smo se imeli dobro z vsemi bandi; Nevermore, Soilwork in Rawhead Rexx. Sam sem že bil na turneji z Nevermore, tako da sem vedel, da so super fantje. Cel čas smo se zabavali, res je bilo dobro.

PETER:
Kako so te ljudje sprejeli kot novega pevca?

JOE:
Popolnoma. Dobro. Odziv je res presenetljiv, ne samo na nastopih pač pa pri odzivih na album, pri ljudeh, ki ga kupujejo, radiu, itd. Vsi so v oporo. To je res dober občutek.

PETER:
Ali pogrešaš igranje kitare?

JOE:
Ja, seveda. Vendar se nimam samo za kitarista ali pevca, temveč za glasbenika.

PETER:
Kot celota torej.

JOE:
Ja. Uživam, ko pojem in uživam tudi, ko igram. Ko igram kitaro pogrešam petje, in ko pojem pogrešam kitaro. Vendar bolj uživam ob petju, tako da je bila to verjetno dobra odločitev.

PETER:
Katera je tvoja najljubša pesem z novega albuma?

JOE:
Na splošno so mi všeč bolj thrasherske zadeve, kot na primer Denied, Hunter Killer, Battered. Vendar smo precej ponosni na Carnival Diablos, ker je drugačna od vsega, kar smo naredili do sedaj. Ni thrash komad, ni resnično heavy, je pa dober, eleganten metal komad.

PETER:
Dobro si se odrezal na The Epic Of War.

JOE:
Ja? Hvala.

PETER:
Res je super. Prvič ko sem jo slišal sem si mislil: “uh, tole je Dickinson”, nekaj takega, in tudi glasba je nekako maidenovska. Pesem je odlična, zakaj je ne igrate?

JOE:
Z novega albuma igramo že pet ali šest pesmi, tako da bomo to odigrali na naslednji turneji ali pa na festivalih. Veliko ljudi nas je že prosilo, da bi igrali tudi to.

PETER:
Ali boste nastopili na letošnjem Wacken Open Air?

JOE:
Ja. Res se veselimo tega, ker smo morali lani odpovedati zaradi miksanja albuma. Sam sem lahko nastopil z Liege Lord, Jeff pa je miksal album. Wacken je odličen festival, tako da se res veselimo.

PETER:
Kdaj si ugotovil, da lahko tako spreminjaš svoj glas, na primer od Halforda do Dickinsona in nato spet nazaj v svoj glas?

JOE:
Ves čas oponašam veliko ljudi, kar tako za zabavo. To počnem že od šolskih dni, tako da morda to pomaga. Verjetno pa je to največ na račun tega, da so ti bandi močno vplivali name. Celo življenje sem poslušal tako glasbo. Tako da mislim, da se moj glas nekako prilagaja, da lahko to počnem… imam srečo. Še vedno pa poskušam pri tem obdržati svojo lastno identiteto.

PETER:
Kaj pa občinstvo tu v Evropi, ste zadovoljni z njim?

JOE:
Evropa kot celota je za nastope odlična. Pričakovali smo, da bodo imeli na nekaterih nastopih Nevermore več fanov, na nekaterih pa mi. Vendar so bile reakcije v celoti povsod pozitivne, tako da se je dobro izteklo.

PETER:
Seveda, album je dobro sprejet. Imaš kaj težav s petjem starih pesmi?

JOE:
O ne, niti malo. Prejšnji pevci so bili precej premočrtni, v eni smeri, brez kompliciranja ali odstopanja, ne kot Brian Johnson ali Rob Halford, tako da ni bilo pretežko. Njihov razpon glasu je bil nekako “middle of the road”, tako da ga skušam malo spremeniti, ker pojem bolj “umazano”, bolj grobo kot na primer Coburn (Pharr, op.av.) ali Aaron (Randall, op.av.). No, Randy (Rampage, op.av.) je pel še bolj grobo.

PETER:
To torej ni problem.

JOE:
Ne, v veselje mi je. V resnici je tako: na primer, komad Never Neverland igramo v živo in jaz ga v resnici niti ne želim odpeti, ker ima čiste vokale. Vendar se vseeno dobro znajdem in mi je to eden najboljših komadov večera.

PETER:
Tudi Carnival Diablos ima čiste vokale.

JOE:
Ja, samo ne skozi ves komad.

PETER:
Kaj pa Liege Lord, boš nadaljevali z njimi?

JOE:
Ja, nekaj časa imamo, edini problem je, da sem trenutno zelo zaposlen z Annihilator. S Paulom pa sva posnela dve pesmi za Century Media, ki bosta izšli na tribute albumih; zelo kmalu za Uriah Heep in jeseni še za Savatage.

PETER:
Super je bilo slišati Liege Lord v živo, lani v Wacknu.

JOE:
Ja, bilo je zabavno. Tako da ja, priložnost je. Rad bi tudi posnel še en album v enakem stilu kot je bil Master Control.

PETER:
Potem bi lahko nastopali skupaj z Annihilator.

JOE:
Ne, o tem smo že govorili in rekel sem, da bi v bistvu lahko pel, vendar bi bilo smešno. Jeff je rekel, da bi se dobro izšlo, da bi bilo zabavno in verjetno tudi uspešno, vendar bi bilo totalno butasto, kot da se norčujemo.

PETER:
Mogoče samo za en nastop in nekaj ljudi, za zabavo.

JOE:
To je veliko dela za en koncert, tako kot je bil Wacken. Zbral sem celotno originalno zasedbo, nato pa so vsi odpovedali v zadnji minuti in sva ostala samo jaz in Paul. Potem sem moral iskati nove glasbenike. Tako so igrali Sebastian Marino, bivši kitarist Overkill, moj kolega Rob Malone za bobni iz banda Ramrod in Carlo Mastordini na bassu, tudi iz Ramrod. In če ne bi bilo njih, bi morali odpovedati. Ni bilo važno, da ni nastopilo vseh pet originalnih članov, ampak pesmi, glasba.

PETER:
OK, to bi bilo vse. Bi rad morda še kaj povedal?

JOE:
Ja, samo to, da si oglejte našo spletno stran, naslov je: www.annihilatormetal.com. Na njej so vse informacije o tem, kaj počnemo. In ko bom doma, bom pogledal vašo stran.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana