INTERVJUJI

26. 4. 2001

Tankard

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: GERRE
Prav vesel sem, da si je pevec enega mojih najljubših bandov vzel čas za moja vprašanja. Časa s predstavljanjem banda ne bom izgubljal, saj si več o njih lahko preberete v rubriki Arhiv bandov. Predno začnete z branjem vam nadvse priporočam, da storite enako kot jaz pri pisanju vprašanj (in mogoče tudi Gerre pri odgovarjanju): torej, odprite si pivo! Dame in gospodje, ekskluzivno za Paranoid, kralji piva Tankard!


MATIJA:
Lansko leto je izšla plošča Kings Of Beer. Nam lahko poveš kaj več o njej in njenem zanimivem naslovu?

GERRE:
Ko smo leta 1999 prvič obiskali Japonsko, smo v nekem metal baru videli naslovnico Manowar albuma Kings Of Metal. Vsi smo bili resnično pijani in odločili smo se, da bomo naš novi album naslovili Kings Of Beer, za šalo... Glasbeno lahko rečem, da smo še vedno na poti nazaj k našim koreninam, Kings Of Beer je tipičen Tankard thrash album, na zabaven način. Odzivi so bili dobri in smo resnično zadovoljni z rezultatom.

MATIJA:
Kako pa je bilo s turnejami in promoviranjem tega albuma?

GERRE:
S promoviranjem je šlo kar v redu, naredili smo veliko intervjujev, v živo pa nismo nastopali zaradi mojih težav z grlom. Lansko leto sem imel z njim veliko težav in potreboval sem odmor. Sedaj se stvari izboljšujejo in aprila zopet začnemo z nastopanjem. Udeležili se bomo tudi nekaj velikih nemških festivalov.

MATIJA:
Ko ravno govoriva o koncertih, je današnja publika kaj drugačna od tiste, denimo, 10 ali 15 let nazaj? Če je, kaj se je spremenilo?

GERRE:
Na koncertih je danes publika manjša kot 10 ali 15 let nazaj, vendar še vedno tako divja kot včasih. Boljše je igrati koncert pred 100 maniaki kot pa pred 500 ljudmi, ki samo stojijo in se ne premaknejo.

MATIJA:
Nastopili ste tudi na Wacken Open Air 1998. Imate kakšne načrte, da tam zopet nastopite? Mogoče letos?

GERRE:
Letos bomo definitivno nastopili v Wacknu.

MATIJA:
Veliko thrash bandov je sredi devetdesetih spremenilo svoj slog, dandanes pa se spet vračajo nazaj. Po mojem mnenju Tankard niste nikoli izdali thrasha. Kako gledaš na vse to?

GERRE:
Res ne bi hotel govoriti o drugih bandih. Vsakdo lahko dela kar hoče. Mi še vedno ostajamo pri thrashu in uživamo ob igranju. Mogoče se bo nekoč thrash vrnil in mi bomo še vedno tu... Cheers!!!

MATIJA:
Zanima me nekaj iz zgodnjih začetkov Tankard. Ko ste v srednji šoli ustanavljali band, ste pričakovali tak uspeh in izide tolikih albumov? Ste pričakovali več ali manj?

GERRE:
Takrat nismo nikoli razmišljali o snemanju albuma. Je pa res odličen občutek, ko v rokah držiš svoj prvi album... V bistvu lahko rečem da smo zadovoljni z vsem, kar se je zgodilo. Seveda so stvari, ki bi se lahko obrnile na bolje. Na primer, nikoli nismo nastopili v ZDA ali Južni Ameriki. Ampak smo vseeno zadovoljni.

MATIJA:
V biografiji na vaši strani sem prebral, da ste bili tiste čase veliki oboževalci NWOBHM. So ti bandi ostali vaši vzorniki tudi kasneje ali ste jih zamenjali (kot reče večina thrash bandov) za Slayer in Venom?

GERRE:
Najprej smo poslušali NWOBHM. Ko pa so izšli prvi albumi Metallice, Exciter in Slayer smo spoznali, da je to naša zvrst glasbe. Ampak smo se pa vedno trudili ustvarjati svoj slog. Tako smo eden redkih thrash bandov, ki igramo thrash z zabavnim odnosom... Sami sebe ne jemljemo preveč resmo.

MATIJA:
Kaj pa bližnja prihodnost? Že razmišljate o kakšni novi izdaji?

GERRE:
Zadnje leto je bilo izgubljeno zaradi mojih zdravstvenih težav. Načrtujemo pa snemanje za konec tega ali začetek prihodnjega leta. 20. aprila 2002 praznujemo našo 20. obletnico in se že veselimo naslednjih dvajsetih let.

MATIJA:
Sem preveč radoveden, če hočem izvedeti življenjsko zgodbo aliena, ki se je pojavljal na naslovnicah vaših starih plošč?

GERRE:
Pofukani nezemljan nam je pokradel vse pivo, izginil v vesolju in se ni nikoli vrnil, ta asshole... Če ga kdaj spet srečamo, ga bomo dali na naslovnico, to vam obljubim!!!

MATIJA:
Lahko za katero vašo ploščo rečeš: "Prekleto, ta je pa res najboljša!"

GERRE:
Ne, res ne morem. Seveda mi je všeč prva, ker so bili to naši začetki. Gledano z glasbenega stališča pa je najboljši album The Tankard. Ampak resnično ni takega, ki bi mi bil bolj všeč od ostalih.

MATIJA:
Kaj delate člani Tankard kadar niste na odru, v studiu ali prostoru za vaje? Se preživljate samo z glasbo?

GERRE:
Časi, ko smo se preživljali z glasbo so dokončno minili. Danes je igranje naš hobi. Basist Frank prodaja avtomobile znamke Jaguar, bobnar Olaf izdeluje avtomobilske zavore, kitarist Andy je tehnični inženir, jaz sem pa socialni delavec in skrbim za narkomane, čeprav sem sam alkoholik... pa kaj? Cheers!!!

MATIJA:
Kateri sta najboljša in najslabša stvar, ki sta se zgodili v zgodovini Tankard?

GERRE:
Najboljša stvar je bil podpis pogodbe z založbo. Najslabša stvar je pa, da postajamo stari, dobivamo sive lase in velike pivske vampe... hahaha!

MATIJA:
Seveda ne gre brez tega, da rečeva eno o pivu. Katero je tvoje najljubše? Si kdaj mogoče že pil kakšno slovensko pivo?

GERRE:
Žal še nikoli nisem pil slovenskega piva, zato te prosim, da nam pošlješ par steklenic. Najraje pa pijemo Binding Römer Pils iz našega domačega mesta Frankfurta.

MATIJA:
Bi rad kaj dodal na koncu intervjuja? Mogoče sporočilo za slovenske Tankard fane?

GERRE:
Upam da kdaj pridemo v vašo državo, odigramo koncert in imamo skupaj eno veliko žurko. Keep on banging, stay wild and drink with class! Cheers!!!
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana