Na današnji dan
1971
Rodi se Randy Blythe, vokalist zasedbe Lamb Of God
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

10. 11. 2014

Noctiferia / Dickless Tracy / Something Small

eMCe Plac, Velenje / 7. 11. 2014

Dva staroselca slovenske metal scene se trenutno nahajata na promocijski turneji svojih najnovejših studijskih kreacij, njune poti pa so se slučajno prekrižale v velenjskem eMCe Placu pretekli petek. Noctiferia, ki bodo v časovnem obdobju vsega skupaj več kot dveh mesecev z vmesnimi prekinitvami odigrali dvomestno število koncertov doma in v tujini, predstavljajo svoj peti album Pax, ki izide v začetku decembra. Le za ena nižje pa je zaporedno število najnovejšega, 3. novembra izdanega albuma Paroxysm of Disgust iz grinderske hiše Dickless Tracy, katerih Disgustour zaenkrat napoveduje okoli deset nastopov v razponu nekaj več kot mesec dni. Oba banda se bosta prej ali slej ustavila tudi v štajerski prestolnici, a zaradi skupnega nastopa in predhodnih pozitivnih koncertnih izkušenj v Velenju sem se odločil, da na dotični dan na hitrico skočim na drugi konec Štajerske.
Vloga ogrevalne skupine je pripadla lokalcem Something Small. Glede na videno in slišano v živo sem bil mnenja, da poslušam mlado zasedbo, ki se še išče, vendar sem po naknadno prebranem kratkem opisu banda na uradni Facebook strani dogodka mnenje moral spremeniti. Band je v takšni ali drugačni obliki aktiven že od leta 2000. No, po mojem skromnem mnenju pa kadrovske težave niso edine, ki pestijo danes tričlansko zasedbo, ki deluje brez vokalista in bobnarja. Disharmonija med solo kitaro in ritem kitaro, ki proizvaja več kot le banalne melodije in ritme, me je odvrnila od tega, da bi band poslušal do konca njegovega nastopa. Pa vendarle je kombinacija polka ritmov in deathmetalskih solaž oz. vložkov, ki so me na daleč spominjali na Death, pozitivno delovala na publiko, ki je bila s slišanim več kot zadovoljna.
Zadovoljstvo publike se je z nastopom Brežičanov stopnjevalo dalje. To, kar je dvanajsti igralec pri nogometu, je bil v petek peti član banda. Prav v veselje mi je bilo opazovati, kako stari in mladi številčno norijo, čupajo, moshajo, se polivajo, porivajo in prijateljsko pobirajo s tal, medtem ko so Dicklessi na odru grindirali od začetka do konca. Z vidika setliste to pomeni, da je band izpustil tiste bolj počasne in heavy štiklce z nove plate (škoda za Beautiful yet Deformed) in tako repertoar prilagodil svojim starejšim stvaritvam, ki kar vabijo k miganju. Nekje v drugi polovici je Cepo nato odložil kitaro in do konca še samo krulil, cvilil in kričal, na kratko pa se je celo z mikrofonom pomešal med publiko in zanetil še n-ti moshpit večera.
Setlista Dickless Tracy (pregledana in lektorirana by Tegla): Ugly People…, Revenants, Michael Myers, Mass Media, Ever Haunting Presence, Nedeljsko Kosilo (Küzlavec), Anathema, Virus, Reincremation, The New Domination, Nuklearna Država (2x), No More Swastika Troops, Boneyard (Impetigo), Tomb of Doom.
Z nastopom brežiškega kvarteta je vzdušje v dvorani doseglo svoj vrhunec, pozna ura, ki je ob zavzetju odra s strani glavnega banda večera odbila nekaj čez polnoč, pa je namigovala, da moči publike počasi pojenjajo. Moja predvidevanja so se deloma potrdila, saj je bila publika med nastopom Noctiferie deloma razredčena in tudi dosti manj aktivna. Sicer je še bilo prisotno headbanganje in doživeli smo celo še en mosh pit, a tisti občutek metal veselice je izginil. Glede na veliko spremembo kovinskega žanra je ta okoliščina seveda deloma povsem razumljiva, po drugi strani pa je, kot že omenjeno, utrujenost naredila svoje. Osebno nikoli nisem bil velik privrženec industrijskega metala, kakršnega proizvaja Noctiferia, saj mi v celoti gledano skladbe delujejo preveč netekoče. Poleg tega pri tej entiteti slovenskega metala enostavno pogrešam višjo mero osebnostne note, zaradi česar sem njihovo glasbo v živo zaznaval kot kombinacijo že slišanih (groove v slogu Machine Head in kitarski zvok v slogu Fear Factory) in nezanimivih ritmov. Sicer pa se bom spet ponovil: »Le podkve sodi naj kovač.« Ker v industrijskem metalu nisem najbolj domač, prosim, dragi bralci, da zgornje besede razumete izključno kot osebno mnenje in ne kot sodbo kakovosti glasbe tega banda. Noctiferia je namreč nedvomno tudi zaradi svojega profesionalizma danes tam, kjer pač je – na samem vrhu slovenske metal scene, kar je band v petek na odru demonstriral tako z izvedbo komadov kot tudi svojim odnosom do publike, pa čeprav je Gianni ves čas trosil bolj ali manj klišejske opazke. In še ena pomembna informacija: band se je svojih black- in deathmetalskih korenin povsem otresel, kar pomeni, da tudi legendarnega Fond of Lies nismo slišali, medtem ko je od novejših najbolj izstopal Gaga People, ki si logično zasluži posebno mesto na singlu.
Setlista Noctiferia (z zvezdico označene komade je band imel na svoji setlisti, a ni nujno, da so bili zaigrani): Catarsis, Slavedriver, Rudra The Roarer, Sleeper Is Awake, Gaga People, The Falsifier, Terror, Demoncracy*, Deluders And Followers, Samsara*, Su Maha Ghora*, Holymen*.

SORODNE VSEBINE:
12. 8. 2005Metal Camp 2005 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
Reportaža
28. 1. 2020
Phantasmagoria / Cold Storm
Reportaža
27. 1. 2020
Old Night / Ghost Of Veronica
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
Reportaža
22. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Bar)
KONCERTI & FESTIVALI
21. 2. 2020
Extreme Smoke 57, Carnifliate, Kreshesh Nepitash
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
21. 2. 2020
Anti Recesija, Đornata
Crazy Pub, Nova Gorica
21. 2. 2020
Battle of Bands: The Flipside, Hogminister, RocaRola, Los Loa, Dead Matches
Klub Jedro, Medvode
22. 2. 2020
Stige Fest III: Revenge, Nargaroth, Nocturnal, Caronte, Eurynomos, Blasphemer, Necromutilator, Necrobode, Rawness Obsolete
Campus Industry Music, Parma, Italija
22. 2. 2020
Smrt, Dark Sphere, Taste Of Plague
KMT – Klub mladih Turnišče
22. 2. 2020
Iron Median, Interceptor, Alo!Stari, Spotless Minds, Newem
Dom kulture Šešče, Šešče