REPORTAŽE

17. 6. 2014

Voice of the Soul

MC Pekarna, Maribor / 13. 6. 2014

Death in Pantera. Vrstni red navedbe imen je izbran namenoma, in sicer na podlagi vpliva na razvoj žanra, v krogu katerega je posamezni band deloval, medtem ko komercialna uspešnost prav tako namenoma ni bila upoštevana. V nasprotnem primeru bi seveda moral Pantero s štirimi »platinastimi« albumi uvrstiti daleč pred Death. A ker se v metal glasbi stvari še nikoli (no, pa saj veste, kaj mislim) niso vrtele okoli denarja, so številke daleč manj pomembne od glasbe, čeprav se je včasih zanimivo poigrati z njihovo simbolno vrednostjo. Oba banda sta osvojila ogromen kultni status deloma zaradi tragične usode svojih osrednjih/najpomembnejših članov. Pred trinajstimi leti, 13. decembra 2001, je Chuck Schuldiner izgubil boj proti raku, zato izbrani petek 13. letošnjega junija za prvi nastop slovenske tribute skupine Voice of the Soul v mariborskem MC Pekarna po večletnem odrskem molku ne more biti povsem naključen. Prav tako tudi ne deseta obletnica smrti Darrella Lanca Abbotta, a to je informacija, ki mi jo je pred nekaj tedni zaupal Tilen Sapač, kitarist/pevec.
Zaradi omenjene obletnice se je band odločil za predrugačeno sestavo setliste in zaradi tega dal poudarek na diskografijo Pantere. Tako je bila prva polovica nastopa peterice iz severovzhoda Slovenije povsem posvečena thrasherskim groovy ritmom, ki očitno še dolgo ne bodo pozabljeni. Ta misel me je spreletela ob pogledu na publiko, ko je band stal vsega skupaj največ eno minuto na odru. S prvim udarcem po instrumentih je večina publike v sprednji polovici dvorane čupala, po dveh ali treh zasukih čupe pa je že sledil mosh pit. Neverjetno, kaj naredi kombinacija lepega vremena, ugodnega koncertnega datuma, prostega vstopa in dobre glasbe. Sicer je bila publika tekom nastopa ves čas tudi v premikanju not in ven iz dvorane, kamor se je večina od približno 100 obiskovalcev hodila hladit, a vzdušje tekom koncerta je bilo ves čas pozitivno. Užitek v očeh je bil viden tako na strani publike kot tudi pri nastopajočih, s čimer se vračam k vlogi denarja v metalu.
Čez nekaj dni bo Ljubljano/Slovenijo obiskala svetovno znana tribute to Death zasedba, Death To All. Sprva nisem razumel, zakaj se okoli »cover« banda dela takšen pomp, saj je s smrtjo Chucka dejansko tudi umrl band. Čemu potem obisk daljnega Dunaja konec lanskega leta ali ponovno romanje v Ljubljano v vročem juniju, sploh z ozirom na to, da Slovenija z vidika kakovosti premore enakovreden band? Resda nihče od slovenske peterice nikoli ni bil originalni član zasedbe, a projekt Death To All je zame kot sodobni obisk koncerta legendarnih Queen – brez Freddieja pač ni isto. Iz začetnega nerazumevanja pompa okoli DTA sem med poslušanjem ponovno obujenih VOTS pomislil na iskrenost in pristnost glasbenikov, ki nastopajo samo zaradi ljubezni in spoštovanja do glasbe – težko se odločim, kaj od naštetega je večje. S tem pa seveda ne zanikam iskrenosti Američanov, ki zaradi statusa »zvezd« po mojem mnenju nikoli ne bodo uspeli ustvariti podobnega vzdušja. Pri njih se bomo zmeraj spraševali in komentirali, kako je bil dober/slab oni na kitari, kako posrečeno/neposrečeno je zvenel pevec, kolikokrat je mimo udaril bobnar ipd. Spremljanje koncerta Voice of the Soul pa je seveda vse kaj drugega kot pikolovsko zrenje na tehnično izvedbo – čeprav je v mojih ušesih kljub nekaterim tehničnim težavam zvenela povsem na nivoju klubskega nastopa – in prej čustveno, nostalgično potovanje nazaj v času, h kateremu pobudo je dala skupina metal glasbenikov, udeležili so se ga pa ljubitelji metal glasbe, katerim sta Death in Pantera nekdaj med odraščanjem prekrižala pot. Kar pa je po mojem najbolj pomembno.
Setlista Voice of the Soul: Intro 1, A New Level, Domination, Hollow, I'm Broken, The Art of Shredding, This Love, Drag the Waters, 5 Minutes Alone, Cemetery Gates, Intro 2, Cowboys From Hell, Revolution Is My Name, Fucking Hostile, Intro 3, Without Judgement, Bite the Pain, The Philosopher, Flesh and the Power it Beholds, Intro 4, Pull the Plug, Spirit crusher, Zombie Ritual, Denial of Life, Evil Dead, Walk.

SORODNE VSEBINE:
2. 11. 2011Metal Attack XX: Voice Of The Soul / Reportaže
12. 11. 2019Asmodeus / Grob / Smrt / Reportaže
25. 1. 2016Metal Erection Vol. IV / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Klub)
Reportaža
20. 1. 2020
Assumption / Mist
Reportaža
20. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Hala)
Reportaža
6. 1. 2020
Батюшка / Theotoxin / Irdorath / Heidnir
Reportaža
18. 12. 2019
Archspire / Beneath the Massacre / Vulvodynia / Inferi
Reportaža
17. 12. 2019
Gwar / Voivod / Childrain
Reportaža
16. 12. 2019
Tribulation
Reportaža
11. 12. 2019
Eluveitie / Lacuna Coil / Infected Rain
KONCERTI & FESTIVALI
21. 1. 2020
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
Gasometer, Dunaj, Avstrija
21. 1. 2020
Melechesh, W E B, Selvans
Orto Bar, Ljubljana
21. 1. 2020
Veuve
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
24. 1. 2020
Seitanik Ritval: Old Night, Ghost Of Veronica
Klub Gromka, Metelkova; Ljubljana
24. 1. 2020
Decatholicize, Amalgam, Protype5
Orto Bar, Ljubljana
25. 1. 2020
Piece Of Maiden
Max Klub Velenje