REPORTAŽE

12. 5. 2014

Hirax / Bonded By Blood / Nuclear / Methedras

MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka / 7. 5. 2014

Poletje se bliža in začenjajo se koncerti na prostem, prvi večji pa je potekal Pri rdeči ostrigi s Hirax, Bonded By Blood, Nuclear in Methedras. Za tokratni koncert sem se odločil čisto spontano in definitivno mi ni žal, saj je bil to eden boljših dogodkov leta. Kljub izredno slabi udeležbi – obiskovalce bi namreč skorajda lahko preštel na prste – je bila energija in povezanost članov vseh skupin neverjetna. Vsi so si ogledali vsak nastop in zganjali norije pod odrom, največji norci pa so definitivno Methedras, ki so v Ostrigi kot del te turneje nastopili zadnjič in si privoščili še zadnji žur z ostalimi nastopajočimi – vse od štiričlanskih moshov do tričlanskega crowd surfinga, katerega glavni akter je bil Lance Harrison, kitarist pri Hirax.
Prvi so nastopili Methedras, italijanski band, ki je bil prijetno presenečenje dneva. Vse od vokala do glasbe je bilo izvedeno, kot se spodobi. Spogledujejo se s podobnim zvokom kot Lamb Of God, a vseeno ustvarjajo glasbo na svoj način z mešanjem »old school« elementov in »new age« thrasha z močno ritem sekcijo in agresivnim vokalom. To je bil tudi njihov zadnji koncert na tej turneji, zato so bile tekom celotnega nastopa med publiko prisotne vse ostale skupine in jim izkazale poklon, kot se za konec spodobi.
Sledili so Čilenci Nuclear, ki so se v Sloveniji ustavili prvič in pokazali, kakšen thrash se igra v Južni Ameriki – hiter, brezkompromisen in »old school«. Predstavljali so svoj novi album Architects Of War, ki definitivno ne razočara. Imajo poseben zvok, ki se še najbolj približa mešanici Brujerie in D.R.I. Sicer je bil njihov nastop še najšibkejši od vseh skupin, vendar so bili kljub temu zelo dobri. Prvič sem doživel koncert, na katerem so bile predskupine žanrsko ustrezne headlinerjem in, kar je tudi najpomembnejše, povrh vsega še kvalitetne.
Za zadnje ogrevanje pred Hirax je poskrbel LA-thrash revival band Bonded By Blood. To je bil že njihov četrti koncert v Sloveniji in vedno se radi vračajo, saj je po njihovih besedah tukaj vedno dobra energija, odziv publike pa dober, ne glede na število obiskovalcev. Njihov pevec mi je po koncertu dejal, da je bilo tukajšnjih 20 obiskovalcev glasnejših in bolj norih od 200 obiskovalcev dan prej v Italiji. Sprehodili so se čez celotno diskografijo, odigrali odličen nastop in priredili pravo zabavo na odru. Celoten set so posvetili italijanskim kolegom Methedras, prav oni pa so naredili temu primerno vzdušje pod odrom. Prava thrash zabava!
Za veliki finale pa so poskrbeli Hirax. Za ta koncert nisem imel visokih pričakovanj, saj so se v zadnjem času headlinerji izkazali kot največje razočaranje, vendar so Hirax tokrat dokazali nasprotno. Katonova odrska prezenca je nepojmljiva, kot bi se vrnil v preteklost, brata Harrison na basu in električni kitari ter Jorge Iacobellis na bobnih pa so prava ekipa, ki glasbeno drži zasedbo na vrhunskem nivoju. Tudi obiskovalcev se je nabralo nekaj več kot na prvih treh skupinah, čeprav so si jih Hirax zaslužili še desetkrat več, saj so odigrali naravnost vrhunsko. Katonov vokal je še vedno močan kot na začetku, prav tako pa tudi njegova energija. Novi album, Immortal Legacy, ki so ga predstavili na tej turneji, ne razočara in je primerljiv z njihovimi prejšnjimi izdajami. Za razliko od Pestilence teden poprej so Hirax izbrali dober set in se posvetili tako klasikam kot novim izdelkom ter tako izpolnili pričakovanja vseh obiskovalcev.
Pod črto je bil koncert odličen na vseh nivojih. Pri pohvali ne smem izpustiti tudi organizacije, saj je le-ta bila vrhunska; od zvoka, opreme, strehe nad publiko in brezplačne hrane do nastanitve bandov – bravo Čavič in Dihurčka! Škoda, da je bil ta dogodek finančna črna luknja za organizatorje, saj je bilo vse ostalo v najlepšem redu. Prvič, da sem pri vseh skupinah, ki so skupaj na turneji, doživel tako sproščeno vzdušje in toliko druženja z obiskovalci. Lahko vam je žal, da tega niste videli na lastne oči, so pa bandi obljubili, da se vrnejo v kratkem. Upam le, da bo udeležba številčnejša z naše strani.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
26. 2. 2002Nuclear Assault / Novice
9. 2. 2006Hirax / Novice
5. 8. 2003Bang Your Head 2003 / Reportaže
18. 1. 2002Nuclear Assault / Novice
27. 1. 2004Nuclear Assault - Alive Again / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova