REPORTAŽE

5. 5. 2014

Handful of Hate / Mist / Verminate

Dvorana Gustaf, Maribor / 1. 5. 2014

Kljub 1. maju je bil četrtkov mariborski koncert v Gustafu povsem v znamenju števila 2 (dva ali dve – demokratično prepuščam izbiro bralcu). Gre namreč za drugi zaporedni koncert, ki sem ga obiskal v svojem domačem kraju v dobrih dveh tednih, med nastopajočimi sta bila tokrat kar dva banda, ki sta pritegnila mojo pozornost in sem ju želel končno videti v živo, vse tri pa bi lahko razdelil na dva tabora: moškega (brutalnejšega) in ženskega (nežnejšega) – dodatna/druga konotacija slednjega pridevnika je zgolj naključna, njen učinek pa nadvse dobrodošel.
Kot prvi so oder zavzeli mariborski death metal privrženci, ki so si leta 2012 nadeli drugo ime, in sicer so se preimenovali iz Doomed v Verminate. Naj kar takoj na začetku povem, da band v živo ni zaigral nobenega komada z EP-ja From the Crypt, ki je bil leta 2010 izdan pod starim imenom banda. Po koncertu mi je kitarist izdal, da je to glasba, ki ni del trenutne zasedbe (tej sta se pridružila dva nova člana), in je band zaradi tega tudi ne preigrava več. Smo pa zato slišali pet novih/neznanih komadov, ki so me razdvojili. Na eni strani band reciklira veliko starega in že slišanega in ga na drugi strani kombinira s sodobnejšimi oblikami žanra. Kot drugo slabost bi navedel še kitarske solaže, ki me osebno pač redko pritegnejo. Tako kot dve negativni sem našel tudi dve pozitivni stvari: video projekcija kot uvod v prvi komad Plague (upam, da je naslov pravi) ter še dva komada, Cold Hollow Machinery in Merchants of Death. Sicer me komadi niso sezuli, vendar glede na to, da sem jih slišal prvič in v živo, je vtis kar pozitiven.
Kot drugi band (in moj drugi razlog za obisk koncerta) so nastopile Ljubljančanke pod skupnim imenom Mist (Hvala za darilo!). Punce, ki so se zavezale doom metalu in trenutno zbirajo odrsko kilometrino za številne nastope, ki jih do konca leta čakajo v tujini, so se predstavile s povsem drugačnimi melodijami. Preklop s hitrega in tehničnega brutaliziranja k počasnejšim in bolj jasnim melodijam je bil že skorajda ekstremen, a zagotovo všečen celotni publiki, ki ni varčevala z aplavzom. Band je »v celoti« zaigral svoj demo, ki vsebuje dve pesmi, in dodal še tri nove skladbe (dve že imata naslov, ena pa ga še čaka) ter priredbo Relentless (Pentagram). Ker band še zmeraj eksperimentira in se uči, kaj pride med nastopom v živo najbolje do izraza, je tokrat nastopil z dvema rekvizitoma: s svečami levo in desno ob odru in živalsko lobanjo, ki krasi naslovnico že omenjenega dema. Nad videnim in slišanim sem bil zaradi izredno catchy riffov zelo impresioniran, čeprav sicer sploh nisem ljubitelj doom metala.
Kot tretji in zadnji band večera so nastopili italijanski Handful of Hate. Četverica (dva kitarista, basist in bobnar) se trenutno nahaja na poti na krajšo turnejo po Romuniji, za en nastop pa so se ustavili v štajerski prestolnici. To nam je v italijanski angleščini povedal pevec banda in dodal še, da so letos izdali svoj šesti studijski album, ki ga bodo promovirali na omenjeni turneji. Osebno bi dodal še dve informaciji: band je lani praznoval dvajset let obstoja, pri igranju black metala pa je najmanj tako hiter, kot so Dark Funeral. Tako dotičnim Švedom kot tudi Handful of Hate manjka predvsem velika mera razgibanosti, zaradi česar so tri četrtine njihovega nastopa zvenele kot en in isti komad. Preostala četrtina pa je bila obogatena z nekaterimi zanimivi kitarskimi riffi in melodijami ter raznolikim bobnarskim dogajanjem. V tem slogu je bil tudi vrhunec njihovega nastopa, izvedba komada You Will Bleed. Zaradi nepoznavanja zasedbe lahko rečem samo še tole: morda kdaj drugič, ob drugem času in na drugem mestu, čeprav le malokateri band dobi dve priložnosti.

SORODNE VSEBINE:
4. 10. 2017Lambda / Mist / Jegulja / Galerija
16. 9. 2015Mist / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
10. 7. 2020
The Canyon Observer
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova