Na današnji dan
1992
Pantera izda šesti album Vulgar Display of Power
NAGRADNE IGRE
Traja do: 21. 2. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

27. 9. 2011

Inquisition / Revenge / Corpus Christii / The Stone

Channel 0, Ljubljana / 24. 9. 2011

V soboto zvečer se je Ch0 na Metelkovi v Ljubljani spremenil v prizorišče black metal dogodka leta v Sloveniji. Nastopile so štiri zasedbe, ki se glede na geografsko lego svoje domovine skorajda ne bi mogle bolj razlikovati. Skupni imenovalec pa je seveda njihova strast do ekstremne glasbe, katere ideje izražajo skozi različne kanale, ki jih pod črto vse lahko označimo kot underground black metal. Skupine tako posamezno kot tudi v paketu, ki se je predstavil prav tako nacionalno zelo mešanemu občinstvu iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije in morebiti celo Avstrije, ne bi mogle bolje ustrezati definiciji omenjenega podžanra.
Pričakovanja so bila torej zelo visoka, izpolnjena pa vendarle niso bila v celoti. Toda, tako pač je, če si človek od določenega dogodka obeta preveč, ob tem pa pozabi na vse dejavnike, ki lahko tako rekoč popolno koncertno izkušnjo spremenijo v nekoliko manj popolno. K sreči pa so dejavniki, ki so značilni za popolno koncertno izkušnjo, odločno prevladovali nad tistimi drugimi.
Na žalost se je koncert pričel z enim od tistih manj zaželenih dejavnikov. Dejstvo, da se koncert prične nekoliko kasneje kot napovedano, sicer ni motilo toliko kot dejstvo, da je bil nastop Srbov The Stone, ki so na oder stopili kot prvi, zaradi tega dosti krajši. Po neuradnih informacijah naj bi bili Srbi sami krivi za zamudo in s tem skrajšan program svojega nastopa, toda to, kar so nam ponudili v kratkih tridesetih minutah, je odtehtalo vse. Ker sem njihov zadnji studijski album kupil komaj na koncertu, v elektronski obliki pa ga pred tem še nisem slišal, na tem mestu z veliko previdnostjo navajam skladbo Sekao duboko, zakopao plitko kot uvod njihovega nastopa. Na drugi strani pa ni bilo malo tistih, ki so komad in celo besedilo poznali. Nasploh je nastop Srbov, ki so nastopili z novim basistom, udaril kot strela, vzdušje je bilo takoj na vrhuncu, čupiranje se je pričelo s prvim udarcem po bobnih, publika pa je bila zaradi zamude in nestrpnega pričakovanja številčno polno prisotna. Idealen pričetek torej. Po kratki predstavitvi novega albuma so The Stone svoj nastop nadaljevali s starimi komadi, ki so bili s strani publike prav tako odlično sprejeti. Sicer stari rek pravi, da ko je najlepše, je treba nehati, toda v primeru nastopa Srbov smo si vsi, od prvega do zadnjega v dvorani želeli več. Ker žal ni bilo več časa, so bili štirje komadi vse, kar smo slišali.
Setlista The Stone: Sekao duboko, zakopao plitko, Tragom Hromoga Vuka, Zakon Sile, Trijumf Smrti, 1168.
Po relativno kratkem predahu na svežem zraku je sledil nastop Portugalcev Corpus Christii. Poleg nastopa glavne skupine sem od njih ta večer pričakoval največ. Sicer sem si pred koncertom lahko ustvaril le bežen vtis o njihovi celotni diskografiji, za visoka pričakovanja pa je bil odgovoren predvsem njihov mini album Carving A Pyramid Of Thoughts iz leta 2008. Na moje razočaranje pa je njihov nastop, ki se je pričel pred nekoliko bolj redkim občinstvom, temeljil izključno na zadnjih dveh studijskih albumih. Toda tudi ko se je dvorana napolnila, vzdušje ni bilo primerljivo s tistim ob nastopu The Stone. Glavni krivec za to je bil zagotovo pevec, ki ni bil zmožen pravega black metal vokala, zaradi česar so njihovi komadi izpadli povsem nenaravni in nezanimivi. Ko je pevcu le uspelo zakričati, kot se spodobi, je bila to že druga pesem, toda žal so bili to le redki trenutki. Slab vokal me je torej prisilil, da se osredotočim nekoliko bolj na druge člane oziroma instrumente, ki pa so prepričali z dobrim performansom. Tako nisem mogel mimo mize z merchandiseom, ne da bi si kupil zadnja dva albuma. Zaradi pomanjkanja časa so tudi Corpus Christii bili nekoliko krajši, izpustili so dve načrtovani skladbi, sicer bi njihova setlista izgledala kot sledi.
Setlista Corpus Christii: The Gate, The Owl Ressurrection, Stabbed, Crystal Glaze Foundation, Crimson Hour, Destroyer of Light, Torrents Of Sorrow, The Infidel's Cross, Untouchable Euphoria, Paths Of Human Puzzles, All Hail... (Master Satan).
Po nastopu Portugalcev so sledili Revenge iz Kanade. Gre za tričlansko zasedbo, ki stavi na šus, šus in še enkrat šus. Kdor je naredil isto napako kot jaz in se doma ni pripravil na totalni glasbeni kaos, je pod odrom sprva nemo obstal. In takšnih nas ni bilo malo. Sicer je dvorana do konca njihovega nastopa ostala solidno napolnjena, toda takšnih, ki bi resnično padli v njihovo glasbo, je bilo vseeno bolj malo. Revenge so izredno brezkompromisni, black metal vokal kitarista spremlja death metal growl basista, medtem ko bobnar niti za sekundo ne prekine blast beata oziroma šibanja dvojnega basa. Z vidika ekstremnosti so Revenge ta večer ponudili največ, kaznovani pa so bili z nekoliko redkejšim obiskom in šibkejšim odzivom publike.
Setlista Revenge: Us And Them, Traitor Crucifixion, Cleansing Siege (Take Them Down), Death Heritage (Built Upon Sorrow), Pride Ruination Division Collapse, Final Doctrine (Push Forward), Altar Of Triumph, Banner Degradation ( Exile Or Death ). Blood Of My Blood.
Malo pred polnočjo smo ju končno dočakali. Dvorana je bila ponovno enako polna kot pri nastopu Srbov, očitno nihče ni želel zamuditi niti sekunde nastopa Inquisition. Duet, ki se v zadnjih časih zmeraj pogosteje odpravlja na turneje po Evropi, je bil zelo burno sprejet. Izbor komadov sicer ni bil nobeno presenečenje, je bil pa vsekakor fenomenalen, zvok je bil, kot že cel večer, odličen, dvojica na odru dobro razpoložena, čreda pod odrom pa je kipela od energije. Perfekcija, ki sta nam jo ponudila, bi si sicer zaslužila še mnogo več takšnih in podobnih besed pohvale in navdušenja, toda v slogu underground obarvanega večera se bom hladno vzdržal ter dodal le še to: še dva dni po koncertu me zaradi nastopa Inquisition še zmeraj bolijo vratne mišice. Če to ni dokaz za uspeli koncert …
Setlista Inquisition: Astral Path to Supreme Majesties, Nefarious Dismal Orations, Empire of Luciferian Race, Command of the Dark Crown, We Summon the Winds of Fire, Where Darkness Is Lord and Death the Beginning, Embraced by the Unholy Powers of Death and Destruction, Imperial Hymn for Our Master Satan, Crush the Jewish Prophet, Cosmic Invocation Rites, Desolate Funeral Chant, Ancient Monumental War Hymn, Bonus.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
30. 4. 2015The Stone / Corpus Christii / Muert / Reportaže
18. 11. 2007The Stone / Somrak / Zvier / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška