REPORTAŽE

31. 1. 2011

Helloween / Stratovarius / Avatar

Kino Šiška, Ljubljana / 27. 1. 2011

Nemške »bučke« so ponovno obrodile, najznamenitejši sadež, Helloween, pa nas je po treh letih ponovno obiskal. Tokrat so, za razliko od leta 2006, ko so jih spremljali slovenski heavy metal upi Metalsteel, s seboj pripeljali dve predskupini, Avatar in Stratovarius. Avatar sem zaradi spleta okoliščin preskočil, po kasnejšem ogledu videoposnetka in pričevanju prisotnih pa to niti ni bila prevelike (oziroma nikakršne) omembe vredna stvar, kar me je le dodatno potolažilo, da nisem prav ničesar zamudil.
Naslednji so na oder stopili finski Stratovarius, ki so v prvi polovici devetdesetih z odličnim heavy metalom prvi po Tarot komercialno definirali Finsko kot metal državo, v drugi polovici devetdesetih pa žal popolnoma izničili pomen (oziroma dodali nov pridevnik, »pop« metal) melodičnega evropskega power metala in z obupnim pretiravanjem s klaviaturami povzročili sladkorno nemalo metalcem. Z novo ploščo, Elysium, so teden pred koncertom pikirali na prvo mesto finske nacionalne lestvice prodaje albumov, izostanek Tima Tolkkija se ni toliko poznal, skozi hite Hunting High And Low, Stratosphere, Speed Of Light, Kiss Of Judas itd. pa so suvereno zarili in z veliko boljšim zvokom kot predhodniki prepričali večino ljudi, ki so jih nagradil vsaj z gromkimi aplavzi, če že med samim igranjem ni bilo prevelikega navdušenja. Velik manko je predstavljal oslabljen glas Tima Kotipelta, ki očitno še vedno ni pozdravil infekcije grla, povzročene pred tedni. Bobnar Jörg Michael, ki je pred kratkim uspešno prestal operacijo in odstranitev maligne tvorbe, je ponovno sedel na tolkalskem tronu in nazorno pokazal, zakaj so v preteklosti njegove usluge koristili veljaki kova Saxon, Rage, Running Wild, Grave Digger itd.
Po premoru za pivo je vrhunec večera nakazal intro, ki se je ob obračajoči sedemkraki metalni obliki za (nad) bobni prevesil v drugi komad z nove plošče 7 Sinners, Are You Metal? Pa še kako. Sledil je prvi konkreten udarec: Eagle Fly Free in za njim March Of Time. Helloween ne poznajo milosti, nadaljevali so v istem slogu, presek komadov je obsegal sprehod skozi vsa obdobja, seveda pa je bil poudarek, kot vedno, na najboljših delih Kaia Hansna. Brez Ride The Sky, Halloween, vključenega v medley, I Want Out, March Of Time ter nesmrtnih I'Am Alive in Future World bi dotični Helloween koncert ne bil isti. Andi Deris je še vedno frontman 1A, a kaj, ko včasih (sicer dokaj simpatično) »najeda« do že skrajno neokusne meje. Nategovanje fore o tem, komu prihaja hitreje in zakaj je bilo dolgo sedem minut, da ostalih komentarjev ne omenjam (očitno so presedali tudi Grosskopfu, ki je med enim rekel celo: »Yeah, we heard that one yesterday«). Koncert so rutinirano pripeljali do konca, slab zvok v Kinu Šiška pa je veliko ljudi ponovno pustil hladne.
O superlativih tu nikakor ne moremo govoriti, draga karta pa je dodatno pokvarila okus mnogim, ki so pričakovali več. Brez posebnosti, slabše kot 2006. Upam, da bodo odgovorni zvok na metal koncertih uredili (priredili, nadgradili, karkoli, le da ne ostane tak, kot do sedaj na večjih koncertih: Lamb Of God, Megadeth, BC Fest itn.) vsaj do nastopa najbolj legendarnega banda, ki bo stopil na oder Kina Šiška, torej do Saxon. Spodobilo bi se in pravično bi bilo.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
2. 8. 2004Masters Of Rock 2004 / Reportaže
15. 7. 2010Helloween, Stratovarius / Novice
20. 7. 2006Bang Your Head 2006 / Reportaže
12. 10. 2010Avatar predskupina Helloween / Novice
9. 6. 2006Gods Of Metal 2006 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija