RECENZIJE

13. 6. 2012
Kraanium - Post Mortal Coital Fixation
Comatose Music, 2012

S Kraanium sem se prvič srečal pred dobrim tednom dni. Po prvem poslušanju … oziroma če dobro pomislim, ni trajalo niti tako dolgo … Že po uvodni Post Mortal Fixation sem vedel, da sem odkril band, ki mi bo vsaj v bližnji prihodnosti nudil mnogo glasbenih užitkov. Kraanium namreč povsem ustrezajo moji osebni definiciji brutalnega death metala, katerega glavne sestavine so nizkotonske kitare, ki se približajo zvoku bas kitare, globok growl brez pig screama, groovy riffi ter popestritev glasbe s pomočjo (humorističnih) izsekov iz grozljivk. Da so Mortician moj najljubši brutal death metal band mi ni treba posebej izpostavljati.
Post Mortal Coital Fixation je tretji studijski album Kraanium, ki presenetljivo ne prihajajo iz Amerike, domače dežele brutalnega death metala, temveč iz Norveške. Kdor vsaj bežno pozna metalsko sceno ve, da je Norveška ena izmed njenih glavnih gonilnih sil, vendar v black metal vodah. Kadar je govora o death metalu ter Skandinaviji, človek najprej pomisli na Švedsko. K sreči Kraanium ne zvenijo popolnoma nič skandinavsko, temveč so si za vzor vzeli brutalni death metal, ki kraljuje v Ameriki in se zadnje čase množično pojavlja v vzhodnoevropskih državah (zadnji komad Entrails Full Of Vermin je priredba ruskih Abominable Putridity). Iz Amerike (ZDA) prihajajo tudi že omenjeni Mortician, ki pa so na tem področju oziroma v tem žanru entiteta zase. Kraanium jim sicer ne segajo niti do kolen, vendar je njihova glasba ravno dovolj poslušljiva, njihov groove je ravno dovolj zanimiv, da zadovolji slušni korteks v možganih vsakega death metal brutalneža in vzbudi željo po ponovnem poslušanju.
Kako dolgo bo to stanje obstalo (morda za zmeraj) pa je vprašanje časa. Na Post Mortal Coital Fixation se namreč ne nahaja prav dosti zapomljivih riffov, ki bi prepričali k ponovnemu poslušanju in omogočali odkrivanje novih zanimivosti še po stotem poslušanju, saj je album dokaj direkten in brez (za žanr odvečne) globine. Post Mortal Coital Fixation poslušalca prepriča s svojo celostnostjo. Album je enoten, zgoščen, brez mašil, komadi so v povprečju dolgi okoli tri minute in nikoli ne delujejo dolgočasno ali nezanimivo. Petintrideset minut Post Mortal Coital Fixation deluje kot ena dolga pesem/zgodba, ki jo prekinjajo premori med posameznimi komadi ter filmski izseki kot so »What's the difference between jam and jelly? You can't jelly a cock up a dead girls ass« (Crack Whore Pounding oziroma Halloween II, 2009). Post Mortal Coital Fixation je enostavno za vse tiste, ki svoj death metal radi uživajo z zlobnim nasmeškom črnega humorja na obrazu.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 12. 2019
Malorshiga - Kvlt ov Vitis et Olea
Recenzija
10. 12. 2019
Inferi - The End of an Era | Rebirth
Recenzija
5. 12. 2019
Lacuna Coil - Black Anima
Recenzija
2. 12. 2019
Vulvathrone - Whoreification
Recenzija
27. 11. 2019
Dragonforce - Extreme Power Metal
Recenzija
26. 11. 2019
Bölzer - Lese Majesty (EP)
Recenzija
20. 11. 2019
Dark Sphere - Gemini (EP)
Recenzija
15. 11. 2019
Slipknot - We Are Not Your Kind
KONCERTI & FESTIVALI
15. 12. 2019
Archspire, Beneath the Massacre, Vulvodynia, Inferi
Orto Bar, Ljubljana
16. 12. 2019
Numenorean, Gaerea, Grob
Center mladih Koper
19. 12. 2019
Iron Median
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
19. 12. 2019
KoD: Morost, Sarcom, Brutart
Orto Bar, Ljubljana
20. 12. 2019
Ways Of A Heretic, Drobovina, Relentless Youth
Orto Bar, Ljubljana
20. 12. 2019
Kaoz, Cowboys From Hell
Figa Rock Bar, Izola