RECENZIJE

24. 3. 2004
Iced Earth - The Glorious Burden
Steamhammer(SPV)/Panika Records, 2004
Iced Earth je definitivno eden najboljših ameriških heavy metal bandov. Po odhodu s Century Media je band izbral založbo SPV Records, dosti bolj šokanten pa je bil odhod pevca Matthewa Barlowa lansko leto poleti. Zamenjal ga je Tim Ripper Owens (bivši vokalist Judas Priest), ki se je s tem albumom izkazal za solidno zamenjavo za Matthewa.
The Glorious Burden, deveti Iced Earth album, je izrazito epsko-zgodovinsko obarvan, saj besedila govorijo večinoma o hrabrosti in žrtvovanju. Najbolj izrazito je predstavljena ameriška zgodovina (himna, Declaration Day, When The Eagle Cries, Valley Forge, Gettysburg), tematika pa nanese tudi na starejšo zgodovino (Attila), Napoleonovo osvajanje Evrope (Waterloo) in 1. svetovno vojno (Red Baron/ Blue Max). Album je izdan v treh verzijah: ameriški (brez pesmi Waterloo in akustične verzije When The Eagle Cries), evropski (brez himne, Greenface in akustične verzije When The Eagle Cries), ter kot limited edition dvojni CD z vsemi skladbami. Jon Schaffer je uspel (bolj kot Judas Priest) pokazati, da je Ripper izredno kvaliteten vokalist. Ta kvaliteta se pokaže tako pri kričeče visokih, kot pri nizkih vokalnih linijah. Tim pokaže tudi odličen občutek za melodijo, moč in čustvenost. Pri bandu kot je Iced Earth se seveda ve, da so vsi opravili svoje delo kakovostno, k močnejši sporočilnosti in epski atmosferi albuma pa pripomorejo tudi akustične kitare in odličen Praški filharmonični orkester. Med boljše dele albuma spadajo pesmi Declaration Day, Attila ter močna balada When The Eagle Cries, na drugi strani pa lahko omenim, da Američani niso kaj preveč prikrajšani, ker na njihovi izdaji ni pesmi Waterloo. Za najpomembnejši del albuma, pa lahko označim 32-minutno skladbo Gettysburg (1863). Ta je razdeljena na tri dele, imenovane The Devil To Pay, Hold At All Costs in High Water Mark. Vsak od teh predstavlja Schafferjevo interpretacijo enega dne tridnevne bitke pri Gettysburgu.
Po zamenjavi Barlowa z Owensom je bilo pričakovati, da se bo zvok Iced Earth vsaj na določenih mestih spremenil, kar se tudi je. Zato tudi ne preseneča dejstvo, da prvi vtis pri nekaterih Iced Earth fanih ni najbolj pozitiven. Kljub temu pa lahko rečem, da je The Glorious Burden odličen album in smo z njim že v zgodnjem začetku leta dobili enega močnejših kandidatov za heavy metal album leta 2004.

Simon
SORODNE VSEBINE:
3. 3. 2006Sepultura - Dante XXI / Recenzije
12. 4. 2004Victory - Instinct / Recenzije
13. 3. 2001Iced Earth - The Melancholy EP / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška